Позбавляємо свою ділянку від попелиць
 Попелиці можуть наробити на вашій гордній чи дачній дідлянці чимало лиха. Якщо вам дороге своє здоров'я і здоров'я своїх рідних, то ви не будете обпирскувати рослини чим попало -- чи не так? Варто знати, що все, що потрібно для того, щоб попелиці забули дорогу на вашу ділянку, у вас вже є!
Попелиці можуть наробити на вашій гордній чи дачній дідлянці чимало лиха. Якщо вам дороге своє здоров'я і здоров'я своїх рідних, то ви не будете обпирскувати рослини чим попало -- чи не так? Варто знати, що все, що потрібно для того, щоб попелиці забули дорогу на вашу ділянку, у вас вже є! Щоб позбутися попелиць, можна застосувати один із народних засобів, виготовлених на основі рослинної сировини. При заготівлі сировини та обприскуванні рослин треба додержуватись правил поводження з отрутохімікатами. Розчин, що лишився невикористаним, зливають у компостну яму.
 
 Часник: 200 г свіжоподрібнених зубків заливають 10 літрами води, розмішують, проціджують, використовують відразу; 
 – 1 ч. ложку розтертих зубків розмішують з 2 ст. ложками води та обробляють листя й черешки кімнатних рослин з інтервалом 5 днів. 
 Тютюн: 1 кг тютюнового пилу на 10 л води настоюють 2 доби, проціджують і доливають воду у співвідношенні 1:3; 
 – 400 г тютюну заливають відром холодної води, настоюють 48 годин, додають 40 г господарського мила. 
Картопляна гичка: 1,2-1,5 кг зеленої гички або 0,6-0,8 висушеної (не передозувати!) заливають 10 л теплої води та настоюють 3-4 години.
Чорнобривці: траву чорнобривців заготовляють під час цвітіння, заливають теплою водою та настоюють 48 годин.
Ромашка аптечна: на 1 кг сировини додають 10 л води, підігрітої до 60-70°С, настоюють 12 годин.
Чистотіл: 3-4 кг свіжої чи 1 кг сухої сировини (рослину разом із корінням збирають увесь сезон) заливають 10 л води, настоюють 24-36 годин.
 Деревій: 0,8 кг сировини заливають водою, настоюють 48 годин, проціджують, віджимають і доводять водою об’єм до 10 л; 
 – 0,8 кг висушеної сировини заливають окропом на 30-40 хв, доводять водою до об’єму 10 л, настоюють 36-48 годин. 
Томати: пагони з листям заготовляють під час пасинкування. 4 кг свіжих пагонів заливають 10 л води, настоюють 3-4 години, кип’ятять 30 хв. Проціджують та розбавляють водою у співвідношенні 1:2, додають 40 г господарського мила.
 Цибуля: 200 г цибулевого лушпиння заливають 10 л води, настоюють 4-5 діб, фільтрують; 
 – лушпинням заповнюють відро до половини, настоюють добу, фільтрують, розбавляють водою у два рази; 
 – для захисту помідорів: 1 кг подрібнених стрілок цибулі замочити у 3 л води на 12 днів. 
Кульбаба: 200-300 г подрібненого кореня або 400 г свіжого листя настоюють 2-3 години у 10 л води.
 Щавель кінський: 300-400 г коренів, заготовлених восени, настоюють 2 години у 10 л теплої води. 
 Відвар з попелу: деревний попіл (300 г) заливають водою та кип’ятять 20-30 хв, доливаючи воду до попереднього рівня, проціджують, додають 10 л води. 
 З хімічних засобів можна використати Децис та інші рекомендовані препарати. Високоефективним і більш безпечним для навколишнього середовища є препарат Актофіт.
| Коментарі (0) | 
