реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Посіяла огірочки...

У чернігівській газеті «Біла хата» постійно з’являються публікації на землеробську тематику. Просимо вас розповісти про огірки. Ми торік зібрали насіння з чоловічих та жіночих плодів. А як висівати насіння: разом чи окремо? Яке більш врожайне? Чекаємо такої консультації.

Ніжинські жінки-господарки.

Огірок дуже поширена культура на наших городах. Після хліба і картоплі він був і залишається основною овочевою культурою українців. Століттями народна селекція відбирала кращі сорти огірків. Вчені через гібридизацію створювали нові сорти. На сьогодні наука створила понад 400 сортів і гібридів цього овоча. Але на Чернігівщині особливою популярністю користується Ніжинський огірок, смакові якості якого є світовим еталоном.

А тепер невеличкий курс ботаніки. Огірок це однодомна рослина з родини гарбузових, тобто на одній рослині є чоловічі квітки (пустоцвіти) і жіночі квітки (зав’язь). В народі ж існує хибна думка, що тригранний огірок це чоловічий, а чотиригранний – жіночий. Але ще жодному чоловіку не вдалося народити дитину, і це стосується не тільки людини, а й усього живого. Особини чоловічої статі не можуть приносити потомство. Насправді форма плодів це просто сортова особливість притаманна тому чи іншому сорту. Наприклад, для Ніжинського огірка характерна тригранна форма, а поява чотиригранних плодів це прояв мінливості, який не впливає на врожайність.

Врожайність залежить від якості насіння і терміну зберігання, чим довше лежить насіння тим більше на ньому буде зав’язі. Підвищити врожайність можна шляхом прогрівання насіння при температурі більше 20 градусів протягом 2 місяців, або при температурі 40-50 градусів дві години, можна навіть перед посівом.

Оксана БУЛКІНА, координатор Чернігівського Клубу органічного землеробства




Теги:ніжинські оігрки, Чернігівський КОЗ, гарне насіння, жіноче й чоловіче насіння


Читайте також



Коментарі (0)
avatar