реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Все містить секрети. Картопля -- теж...

Картопля займає чільне місце на наших городах, і тема її розмноження викликає неабияке зацікавлення у городників-аматорів. Дуже актуальною вона виявилась і для членів Клубу органічного землеробства. Тому на чергову зустріч ми запросили добре відому членам Чернігівського Клубу Інгу Володимирівну Демчук, співробітницю Інституту сільськогосподарської мікробіології. Ось що розповіла нам Інга Володимирівна.

Щоб отримати велику кількість бульб для подальшого розмноження обраного вами сорту, треба закласти окрему насіннєву ділянку, на якій проводять додаткові прийоми вирощування посадкового матеріалу. На насіннєвій ділянці обов'язково проводять сортофітопрочистки. Це видалення хворих кущів і сортової домішки разом із бульбами. Рослини при цьому не висмикують, а викопують. Прочищення слід проводити 3 рази за вегетаційний період. Перше при висоті рослин 12-15 см, друге — в період масового цвітіння картоплі, третє — за 1-2 тижні до збирання. Таким чином, на майбутній рік у городника буде здоровий, чистосортний посадковий матеріал.

Якщо кількості посадкових бульб високопродуктивних сортів картоплі недостатньо, можна застосовувати різні прийоми прискореного розмноження. Починати цю роботу треба за 1,5-2 місяці до посадки. Існують декілька способів розмноження картоплі: розрізаними на частини бульбами, за кількістю вічок, паростками, відводками і поділом куща.
Першим і найпростішим способом є розрізання посадкових бульб на кілька частин. Перед цією процедурою бульби треба проростити на світлі до утворення маленьких паростків. Різати їх треба з таким розрахунком, щоб на кожній частині бульби були 1-2 пророслі вічка.

При розмноженні паростками бульби пророщують на світлі або в темряві при 12-15 град. С. Щоб паростки не підсихали, їх обприскують водою. На пророщення паростків, їх укорінення і вирощування розсади потрібно приблизно 2 місяці. Коли паростки досягнуть висоти 4-6 см, їх обережно відокремлюють від бульби і висаджують у ящики або в парник на відстані 7 см один від одного. Висаджують так, щоб паросток виступав над землею на одну третину довжини. Потім добре поливають і до приживання притіняють від сонця. Приблизно через чотири тижні паростки приживаються, і отриману розсаду висаджують за схемою 60х25 або 60х30 см.

При розмноженні картоплі відводками бульби не ріжуть. Пророщені здорові бульби висаджують верхівками вгору в ящики або в парник на відстані 7 см, засипають шаром землі 3-4 см і поливають теплою водою. Оптимальна температура ґрунту та повітря при цьому має становити 15-18 град. С. Через тиждень з'являються сходи, а ще через два тижні відростають пагони (відводки). Коли їх довжина досягне 8-10 см, бульбу обережно виймають із ґрунту з грудкою землі. Акуратно відокремлюють бічні відводки з корінням і висаджують у ґрунт. Бульбі дають ще раз прорости і розрізають на частини, в яких з'явилися паростки. Їх також висаджують у ґрунт.
Збільшити кількість рослин з однієї бульби можна за рахунок поділу кущів. При розмноженні цим методом можна отримати хороші і дружні сходи з великою кількістю стебел від кожної бульби. Для цього методу висаджують на родючому ґрунті пророщені великі бульби. Як тільки рослини досягнуть висоти 10-15 см, приступають до поділу куща. Робити це потрібно дуже обережно, щоб не пошкодити кореневу систему і не поламати паростки. Картопляний кущ підкопують з одного боку й акуратно відривають 2-3 крайні стебла, намагаючись не обривати коріння. При поділі куща з кожною стеблинкою захоплюють невелику кількість землі. Від куща відокремлюють кілька стебел, залишаючи на материнському кущі не менше 2-3. Кущ, який залишився, добре поливають і підгортають. Розподіл куща слід проводити в похмуру погоду, найкраще — після дощу або в другій половині дня, ближче до вечора.
Отже, слід ще раз підкреслити, що кожному городнику, який займається вирощуванням картоплі, потрібно суворо виконувати всі необхідні умови агротехніки цієї культури, саджати найбільш продуктивні сорти та використовувати різні методи розмноження картоплі.

Оксана БУЛКІНА, координатор Чернігівського Клубу органічного землеробства




Теги:Оксана Булкіна, Чернігівський КОЗ, врожайність, картопля, Інга Демчук, розмноження кратоплі. вічка картопл


Читайте також



Коментарі (0)
avatar