реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

"Помаранчевий переворот" в УПЦ МП?

Самостійницька лінія в Українській православній церкві Московського патріархату несподівано дала про себе знати напередодні чергового візиту в Україну московського патріарха Кіріла. Несподівано для багатьох у склад постійних членів Синоду введено архієпископа Олександра (Драбинко), якого вважають лідером автономістських сил УПЦ МП.
Щоправда, для урівноваження впливів і заспокоєння проросійського лоббі постійними членами Синоду також стали митрополити Донецький Іларіон (Шукало) та Вишгородський Павел (Лебідь). Незважаючи на українське походження, обидва давно зарекомендували себе вірними слугами Москви. Скажімо, останній публічно вигукував, що він бачив незалежність України "в гробу у бєлих тапочках". Що й казати, цілком канонічна, типово московська лексика...

Далі більше -- на завтрашньому засіданні Синоду планується скликання архієрейського собору УПЦ МП, який введе нову посаду -- місцеблюстителя київського митрополичого престолу. Взагалі у православній практиці така посада виникає тільки внаслідок смерті предстоятеля, але оскільки митрополит Володимир (Сабодан) постійно хворий, то й придумано такий хід. Місцеблюстителем планується обрання того ж таки архієпископа Олександра, якому всього лише 33 роки.

Московські "смотрящіє" підняли ґвалт щодо нових віянь в УПЦ МП:" Пора вспомнить о том, что УПЦ - все-таки МП, Московского Патриархата. Патриарху важно напомнить Киеву о том, что не может быть никаких "изменений в Уставе", что любое изменение - это новый Устав, а, следовательно, он должен, согласно Уставу Русской Православной Церкви, пройти процедуру утверждения Патриархом Московским и всея Руси – и такого утверждения всему этому бунту, конечно, давать нельзя".

Адже на їх думку, "масштабы амбиций Драбинко и наглости оранжевого лобби перешагнули всякие пределы". Ну, і звичайно, нагадують про юний вік архієпископа, неморальне життя зразу випливає, та й взагалі -- дружба з єпископами з оточення Патріарха Філарета для московських наглядачів є небезпечною річчю.

Отже, чекаємо розвитку подій, але наразі фактом є, що УПЦ МП все більше виходить з-під впливу Москви і жодні візити московського патріарха Кіріла тут не зарадять. То тільки у фотошопі можна домалювати вірних йому, а в житті обдурювати народ стає все важче.

Василь ЧЕПУРНИЙ

На фото: єпископ Олександр з Президентом України Віктором Ющенком та митрополитом Володимиром (Сабоданом).



Теги:помісна українська церква, УПЦ МП, митрополит Сабодан, архієпископ Олександр, патріарх Кіріл


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Ой-вей московскому патриПархату стало сложно делать бизнес в Украине?
avatar