реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

«Полтавська битва» - «водка» особлива

Прес-центр Полтавської міської ради повідомив, що до дня міста, 23 вересня 2010 року, пам'ятник Олексію Келіну у Полтаві буде доповнено російським імперським двоголовим орлом. Місцеві чиновники пояснюють це як «повернення історичного вигляду» відомого пам'ятника, який був відкритий в 1909 році особисто останнім російським імператором Миколою II.
Хто ж такий Олексій Келін (Келен) ?
Походження та час вступу на службу Московській державі невідомі.
У грудні 1708 року підчас Північної війни призначений Петром І комендантом Полтавської фортеці, обороною якої від військ Карла ХІІ успішно керує до підходу головних московських сил. У битві між нащадками варягів – шведами і військом Петра І, яка відбулася під Полтавою 8 липня (за ст. ст. 27 червня) 1709 року, війська короля Карла ХІІ зазнають поразки.
Ця перемога московського війська позбавила Україну будь-яких залишків суверенності. Як наслідок, заборонена української мови, національної церкви, знищення Січі, закріпачення селян, голодомори, депортації мільйонів з України тощо.
Отже, заслуги Келіна у поневолені України дійсно чималі. Саме за це російський імператор високо оцінив його вклад в «собирание земель русских» і встановив йому пам'ятник на українській землі, а більшовики-комуністи лише вилучили з нього двоголового імперського орла.
Без сумніву бажання місцевої полтавської влади встановити на цьому пам’ятнику двоголового орла є не тільки виявом меншовартості українців перед проімперськими російськими силами, але й неповагою до своєї історії, до борців за незалежність України.
Більш того, наче глузуючи над українцями, ЗАТ «Полтавський лікеро-горілчаний завод» випускає ще й особливу горілку «ПОЛТАВСЬКА БИТВА».
Отже пропонують українцям налити у келіни, вибачте келихи, полтавської особливої горілочки (дійсно особливої) і гучно заволати «во славу русского оружия под Полтавой» та закусити... ще й «Московською» копченою ковбасою чи «Російським» твердим сиром місцевого виробництва.

Сергій Соломаха









Коментарі (8)
avatar
1
Сергій Соломаха, Вас дратує все пов'язане з Росією? Вам не подобається "Московська ковбаса" зроблена українцями з українського м'яса? Вам не подобається "Російський сир" з українського молока? Ви ще забули про "Російські" і "Сибірські" пельмені! - їх теж роблять наші громадяни. Лише не всі громадяни України їх можуть хоч би спробувати - ось про це треба писати, а не сварити людей в країні. До речі, а як бути з французькими винами, коньяком, духами? Француз Наполеон - він друг або ворог українцям?
avatar
4
Пане Володимире, а Ви не замислювалися над тим чому найкращі бренди у "СССР", в т.ч. ковбаса, горілка, сир тощо, мали назву "московська" чи "російська", а вироблялися на 60-80% в Україні?
Якщо Вам це було і є по-барабану, то "барабанте" будь-ласка без мене.
avatar
2
друг, ніби то
avatar
3
Ех, сісти б на просторах Рязанщини та випити "Української гетьманської" та закусити "українською ковбасою", коропським сиром (з філіалу коропського заводу у Рязані), ніжинським огірками(ці доведеться експортувати, бо ніде так гарно не ростуть, як під Ніжином) і чай з іван-чаю засолодити "Київським тортом" із заводу Порошенка під Копор"єм. І хай у сарафанах куржляють дородні рязанські дівчата -- ми не проти! І навіть кокошніки їх полюбимо! Можливо, після п"ятої полюбимо і їх самих!
avatar
5
Ви забуваєте, Сергій Соломаха, або не знаєте, що малоімущим людям, а це більшість населення України, до лампочки Ваш "продуктовий патріотизм" - їм би хоч яку-небудь ковбасу купити, з будь-якою назвою - аби не отруїтися.
avatar
7
Пане Володимире Ананоніменку, Ви мабуть погано знаєте "малоімущіх" українців. Багато з цих бабуль-дідуль купують в першу чергу колись дефіцитні в СССР продукти, а не хоч-якусь гнилу ковбасу. Останню купували в СССР і купують сьогодні переважно "малоімущі" алкаші і нероби.
А більшість працездатного сільського населення України взагалі здатна сама виростити екологічно чисту власну продукцію.
Скільки можна прикривати свій анонімний економічний непатріотизм піклуванням про малоімущих нероб?
avatar
6
А чому москалі не п"ють горілку "генерал Власов" або "Наполеон в Москве"?
avatar
8
Який жаль, що бабусі і дідусі не знають те, що Ви, Сергій Соломаха, про них думаєте. А горілці "Полтавська битва" Ви зробили хорошу рекламу!
avatar