реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Польща учить про 1 вересня

Європейські ЗМІ сьогодні й завтра виходять з першими шпальтами - копіями випусків від 1.09.1939. 80 років початку 2СВ.
--
Останніми роками в Україні помалу актуалізували дату "1 вересня 1939" (тепер, мабуть, вже не будуть) - на противагу одіозному "22 іюня, ровна в 4 часа". Однак, якщо зараз вийти на вулиці і питати, а що за річниця 1 вересня - навряд чи відповість хоч один українець.

Але знаєте, я оце щойно повернувся з Польщі. І там на одному з найпопулярніших телеканалів більше двох годин позавчора дивився вікторину щодо подій 1939-го, щодо варшавського гетто і варшавського повстання 1944-го... І це дійсно популярна передача, поляки активно беруть участь, відповідають, дивляться.

От звідси й ростуть ноги в настільки масової і різкої реакції польського суспільства, політиків, ЗМІ на кожен зарубіжний порух щодо історії - в тому числі наш, український щодо УПА, Другої Світової тощо. Бо для них це не "історія" - а цілком собі актуальні події, актуальні проблеми.

Спробував уявити, як на наших телеканалах в прайм-тайм запускають вікторину щодо подій Голодомору, більшовицької агресії початку 20 ст., радянської окупації, Другої Світової... Особисто в мене фантазії забракло - ну, не можу я такого уявити. В наших ЗМІ (принаймні, в їх нинішньому вигляді) і в нашому теперішньому суспільстві цього не може бути, бо не може бути ніколи.

Тому в нас настільки паскудно виходить захищати власні інтереси на міжнародній арені - бо ми дуже приблизно уявляємо, а що ж таке "українські національні інтереси". Бо ми не ведемо ретельний лік ворогам, погрозам, злочинам щодо нас. Ми легко забуваємо все. А от Польща - не забуває нічого.

Європа теж пам'ятає, як з'ясувалось. І може навіть проведе паралелі з сучасною збройною загрозою Кремля цілій Європі.

Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ
(колаж з Главкому)



Теги:Польща, Олексій Голобуцький, Друга світова війна, Голодомор, 1 вересня


Читайте також



Коментарі (0)
avatar