реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Поляки про вибухову Україну: СБУ -- проросійське!

Після чотирьох вибухів, що потрясли третє за величиною місто України - Дніпропетровськ, президент Віктор Янукович був у шоковому стані: "Я знаю стільки ж, скільки ви, але наша реакція буде адекватною", - сказав він журналістам, - пише Марчін Войчеховський у польській Gazeta Wyborcza.

В результаті вибухів було поранено 27 осіб, у тому числі кілька дітей. Бомби були підкладені на трамвайній зупинці в центрі міста та інших жвавих місцях. Сила вибуху і тип вибухового матеріалу можуть вказувати на те, що терористи хотіли, скоріше, полякати, ніж когось вбити чи завдати великої шкоди. Або вони хотіли домогтися резонансу. Можливо, це була проста бандитська сутичка, наприклад, мафії, яка бореться за розділ сфер впливу в місті, а можливо, терористи, хоча раніше тероризм, скоріше, обходив Україну стороною. Це могла бути також провокація, хоча не відомо, з чиєї сторони. Ясно одне: чотири загадкових вибухи серед білого дня в центрі великого міста з масою поранених не посприяють хорошому іміджу країні напередодні початку ЧЄ-2012. Заклики бойкотувати чемпіонат в Україні вже, втім, звучать, хоча викликані вони політичними мотивами: репресіями щодо опозиції та недавнім побиттям у в'язниці Юлії Тимошенко. А зараз ще й це...

Ситуацію ускладнює факт, що українські спецслужби, міліція і прокуратура не надто надійні. Вони пов'язані з політиками, корумповані, включені в систему дивних зв'язків, що йдуть корінням ще в радянські часи. Кілька тижнів тому, перед президентськими виборами в Росії, пострадянський простір потрясла звістка про пійманого в Одесі злочинця чеченців, який нібито готував замах на Володимира Путіна. Через деякий час українські спецслужби заявили, що звинувачення були необгрунтованими.

Ця справа набула розголосу, мабуть, на прохання московських колег, які хотіли використати інформацію, ніби хтось збирається зазіхнути на життя російського прем'єра і майбутнього президента, в політичних цілях. Потенційний терорист з Чечні - це відмінний спосіб мобілізувати прихильників Путіна і переконати тих, що ще не визначилися, підтримати прем'єра, який обіцяв жорстко розібратися з тероризмом. Але через кілька днів виявилося, що вся афера із замахом була фальшивкою.

Таким чином шанси на те, що українські спецслужби зможуть переконливо розкрити загадку таємничих вибухів у Дніпропетровську, мізерно малі. Втім, точно так само як російським спецслужбам не вдалося розкрити загадку вибухів, що сталися влітку 1999 року в Москві і Волгодонську, після яких почалася друга війна в Чечні і відбулася передача влади від Бориса Єльцина Володимиру Путіну.

Так що все це може виявитися початком дуже цікавих подій в Україні (мені б хотілося в цьому помилятися). Я не здивуюся, якщо ця справа буде використана у внутрішній політичній боротьбі. Можливо, хтось з керівництва країни вирішить звинуватити в теракті представників опозиції, а ті заявлять, що вина лежить на владі. Це трагедія країни, що перебуває в політичному клінчі. Адже восени Україну очікують архіважливі парламентські вибори.

Можуть з'явитися голоси, що Дніпропетровськ - це рідне місто Юлії Тимошенко, тож вона може мати щось спільне з терористами. А опозиція, зрозуміло, заявить, що це брехня і провокація.

Президент Янукович має рацію, кажучи, що ті вибухи - виклик для України. Але я боюся, що він не цілком розуміє це слово. Уже два роки, з тих пір як він став президентом, його країна вплутується в скандал за скандалом. Замість того щоб протистояти викликам, вона сама створює собі нові. Процес і вирок Тимошенко чи Юрія Луценка, колишнього глави МВС в її уряді, привели до того, що Україну знову стали називати авторитарною державою. Плодом небажання йти на компроміс з опозицією, розквіту корупції, приватизації країни правлячими колами стало те, що Україна, що була раніше лідером демократизації серед країн колишнього СРСР, знову скотилася до пострадянського середнього показника, тобто рівня країн, які не ладнають з демократією. Від цього страждають українці та прихильники України в Європі, тому що з їхніх рук вибивають аргументи на користь сенсу прояви активності на Дніпрі.

Прем'єр Дональд Туск заявив, що Польща надасть Україні підтримку, а глава МВС Яцек Чіхоцкій запевнив, що його відомство перебуває в контакті з українськими спецслужбами. Це потрібні і хороші, але, скоріше, ритуальні слова в контексті країни, якій потрібні комплексні рішення, а не одна або дві дії як, наприклад, затримання винних у п'ятничних вибухах. І ці рішення можуть знайти тільки самі українці, які або наведуть в своїй державі порядок, або будуть і далі животіти в болоті між Євросоюзом і руїнами колишнього СРСР.



Теги:СБУ, опозиція, вибухи в Дніпропетровську


Читайте також



Коментарі (0)
avatar