реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Поляки готові приймати українських біженців

Газета Rzeczpospolita пише, що поляки готуються до хвилі українських біженців, які можуть тікати з України у разі поразки національно-визвольної боротьби.

За подіями у Києві слідкують не лише політики, але й прикордонники і представники місцевого самоврядування із прикордонних районів. Вони вже зараз міркують, чи зможуть надати допомогу українцям, якщо ті шукатимуть її у Польщі.

За тим, що відбувається в Україні пильно стежать прикордонники. "Поки що ми спокійно. Рух є навіть наполовину менший ніж раніше", - говорить майор Ельжбета Пікор з бещадського відділу Охорони кордону.
Зауважує, що в передсвятковий період кордон перетинали до 41 тис осіб щодня, а тепер є їх 22 тис.

"Ми маємо кадри, підготовлених для того, що може прибути хвиля біженців", - каже майор Пікор.

Вона пояснює, що Прикордонна служба може прийняти клопотання про надання статусу біженця, але рішення приймає Управління у справах іноземців.

Спокійно також і в надбужанському відділі Прикордонної служби Польщі.

Газета запитує, що буде, якщо українці захочуть перетнути кордон нелегально?
"Ми є в Європі. Тут люди знають про правила. Ми не очікуємо, що вони масово перетинатимуть кордон. А якщо її перетнуть – відповідатимуть за законом", - каже Ельжбета Пікор.

Ситуація моніторять також воєводи і керівники місцевого самоврядування.
"Поки що рух є такий, який і був", - каже Річард Адамський, секретар ґміни Медики (прикордонне селище у якому знаходиться міжнародний пункт пропуску). Він каже, що керівництво ґміни розглядає усі сценарії і у тому числі, що до Польщі прибуде хвиля біженців.

"Зараз канікули, наші школи порожні. Якби виявилося, що там потрібно людей розквартирувати, то не буде проблеми. Ми готові прийняти братів українців", - запевняє Адамський.
Про підтримку українцям оголосили також польські адвокати. Варшавські радники дають безкоштовні юридичні поради для громадян цієї країни. Кожен, хто з'явиться до столичної Окружної палати юрисконсультів, може отримати допомогу в справах, пов'язаних з перебуванням в Польщі також отриманням тут роботи.

Жечпосполита



Теги:Майдан, режим януковича, репресії, Україна - Польща


Читайте також



Коментарі (0)
avatar