реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Поляки б'ють у спину!

Народні депутати від ВО «Свобода» та Національного Корпусу підготували проект звернення Верховної Ради України до польської влади у зв'язку з ухваленням антиукраїнського закону.

Про це сповістив нардеп-свободівець Андрій Іллєнко.

«Текст заяви буде поданий в парламент на реєстрацію в понеділок вранці. Ми вимагаємо від погоджувальної ради поставити це питання першим пунктом порядку денного у перший день нової сесії. Сподіваємося, що тверда позиція України на захист своїх національних інтересів змінить позицію польської влади і здоровий глузд переможе», - каже Іллєнко і подає текст заяви.

ЗВЕРНЕННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ДО ПРЕЗИДЕНТА, СЕЙМУ ТА СЕНАТУ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА

Сейм та Сенат Республіки Польща ухвалили законопроект про внесення змін до «Закону про Інститут національної пам'яті ‒ Комісію з переслідування злочинів проти польського народу» і деяких інших законів, норми якого спрямовані проти України та українців.

Верховна Рада України засуджує цей ворожий Україні, шкідливий для добросусідських відносин та вигідний Москві політичний акт.

Кинуті українцям звинувачення, які є абсурдними й нікчемними з точки зору історії та міжнародного права, збурили українське суспільство і посилили напругу в міждержавних стосунках.

Заборона «бандерівської ідеології» ‒ це заперечення права українців на власну державність і національну гідність.

Положення законопроекту про внесення змін до «Закону про Інститут національної пам'яті ‒ Комісію з переслідування злочинів проти польського народу» і деяких інших законів повторюють кремлівські пропагандистські кліше щодо вигаданих злочинів українських націоналістів. А за їх спростування передбачають позбавлення волі до трьох років.

Впровадження законопроекту про внесення змін до «Закону про Інститут національної пам'яті ‒ Комісію з переслідування злочинів проти польського народу» і деяких інших законів буде прямим втручанням у внутрішні справи України й по суті висуненням територіальних претензій, в частині визначення території Галичини як «Східної Малопольщі». Впровадження цього законопроекту становить загрозу для українців незалежно від громадянства.

Такі рішення польського Сейму та Сенату ‒ це безпрецедентна образа, що відбулася на тлі спроб України побудувати добросусідські відносини з Польщею. Союз України та Польщі ‒ ядро Балто-Чорноморської осі ‒ опиняється під загрозою через дії польського політикуму.

Для всіх очевидно, що виграє від цього спільний ворог ‒ Московія!

В той час, як Україна спливає кров'ю, безвідповідальні польські політики підступно б'ють у спину. Небесна Сотня, і тисячі наших героїв, які четвертий рік боронять Українську Державу та жертвують своїми життями в цій боротьбі, ішли і йдуть у бій під бандерівськими гаслами «Слава Україні! ‒ Героям слава!» Саме ці бандерівці стоять також в обороні Польщі, Європи та всього світу від московської орди.

Українці поважають право поляків бути патріотами своєї держави, право шанувати своїх героїв і очікують на таку ж саму повагу. Тому не треба ставити українську націю перед вибором, хто її Герої!

Звертаємося до нинішньої польської влади: пам'ятайте слова Пілсудського про те, що не може бути вільної Польщі без незалежної України. Уявна перемога над українцями в минулому стане серйозною поразкою для Польщі в майбутньому. Бо кожен удар у спину Україні завжди закінчувався трагічно для самих поляків.

Польська інтелігенція виступила з засудженням законопроекту про внесення змін до «Закону про Інститут національної пам'яті ‒ Комісію з переслідування злочинів проти польського народу» і деяких інших законів, вважаючи його впровадження загрозою для освіти, науки, свободи слова, а також стану міждержавних стосунків.

Закликаємо Президента Республіки Польща Анджея Дуду, Сейм та Сенат Республіки Польща зайняти державницьку позицію та не допустити введення в дію законопроекту про внесення змін до «Закону про Інститут національної пам'яті ‒ Комісію з переслідування злочинів проти польського народу» і деяких інших законів.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що дзеркальна відповідь на польський закон про покарання за «заперечення злочинів ОУН та УПА» була б «примітивною, негідною та контрпродуктивною».

26 січня Сейм Польщі ухвалив закон про зміни до закону про Інститут національної пам’яті. Законопроект складається з двох частин.

Відповідно до першої, до відповідальності притягуватимуть усіх, хто заперечує, підтримує або пропагує злочинні, на думку поляків, дії ОУН та УПА. Закон стосується визначення «злочинів» українських націоналістів та українських організацій, які «співпрацювали з Третім рейхом».

У другій групі змін йдеться про кримінальну відповідальність осіб, які очорнюють роль Польщі в Другій світовій війні, скажімо, пишуть про «польські табори смерті».

Тривалий час поляки боролися проти використання фраз на кшталт «польські табори смерті», які означають, що Польща, хоча б частково, відповідає за табори, де мільйони людей, здебільшого євреїв, були вбиті нацистською Німеччиною. Табори були побудовані та експлуатувалися нацистами після вторгнення до Польщі у 1939 році.

МЗС України, реагуючи на цей закон, заявило, що «глибоко стурбоване» фактом ухвалення Сеймом Польщі цього закону і попросило не зображати українців винятково як «злочинних націоналістів» та «колаборантів третього рейху».

Натомість незгідний із цим законом Ізраїль спершу відправив посла до прем'єра Польщі із вимогою змінити закон про «історичну правду». Пізніше з'явилася інформація про відкликання ізраїльського дипломата з РП.

Також стало відомо, що ізраїльські парламентарі пропонують законопроект, за яким польський закон про Інститут національної пам’яті, що забороняє говорити про причетність поляків до злочинів Третього рейху, прирівнюється до заперечення Голокосту. За останнє Ізраїль уже карає позбавленням волі на 5 років.

Відреагували на цей закон і у США, закликавши президента Польщі Анджея Дуду скасувати поправки до закону про Інститут національної пам'яті.

Натомість Сенат Польщі 1 лютого близько третьої ночі (за київським часом) прийняв без поправок закон про Інститут національної пам'яті. У Кремлі заявили, що візьмуть до уваги польський «антибандерівський» закон. Комітет Верховної ради України в закордонних справах розгляне ситуацію щодо польського законопроекту про Інститут національної пам'яті.Вголос



Теги:Андрій Іллєнко, свобода, Україна- Польща, Степан Бандера


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
0
1
Ця заява ВО "Свобода" не виглядає переконливою. Одна справа Україна, інша Ізраїль. Варто спокійно і фахово оцінити документ. Польща його не змінить, якщо він не суперечить міжнародному законодавству.
Позиція "Свободи" нагадує махання кулаками після бійки. Тим паче ця партія є заанґажованою щодо теорії Степана Бандери та передвиборчої кон'юктури і не є в парламентській більшості.
Це нагадує ґвалт, який здійняли деякі сусіди після ухвалення Закону України "Про освіту". Венеціанська комісія поставила все на свої місця. Тобто Україна є правою.
Так і у випадку з цим законом Польської держави. Маємо бути виключно на позиції міжнародного права щодо оцінок ОУН і УПА.
avatar
2
Це серйозніше, ніж наш закон про освіту. Поляки памятають не лише про Львов та Вільно, як на плакаті, а й про східні креси, про петлюрівський кордон по Збручу.
avatar
3
Остудити польську історичну память може Путін В. В., нагадавши полякам до складу якої імперії входила свого часу Польща і де проходив колись західний кордон Росії.
Поведінка поляків може його на це спровокувати.
Найбільших руйнівних провокацій слід чекати від політичних істориків, що невідомо звідки вискакують зі своїми ідеями.
avatar