реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Політичні спекуляції шовіністів: як росіяни сварять українців з поляками та євреями

Всеукраїнське Товариство “Просвіта” ім. Т. Шевченка провело прес-конференцію, на якій історики, представники громадськості дали різко негативну оцінку шовіністичній провокації— виставці в Українському домі столиці на тему українсько-польського збройного конфлікту на Волині у 1943 році.
У вступному слові голова “Просвіти”, народний депутат України Павло Мовчан зазначив, що тема ця дуже непроста. “Ми знаємо, що в складі Війська Польського були українські офіцери. Бо до війни Волинь входила до складу Польщі, і у багатьох українців у паспортах був запис “поляк”. Внаслідок цього навіть в еміграційних зонах виникали конфлікти, які чинила радянська влада. А те, що ми бачили на цій виставці в Українському домі, є свідченням, що реанімується радянська імперія, в тому числі і в межах Української держави, яка існує вже майже 20 років. Але є люди, які ніколи не визнавали і не можуть визнати України. І ми добре усвідомлюємо, для чого робляться ці акції проти України, в тому числі судами проти наших національних героїв. Сьогодні Росія ув’язалася в брутальну контрреволюцію в Бишкеку (Киргизія). А чи ви почули від керівництва Росії, від Путіна, вибачення перед Польщею за знищення поляків у Катині? Не почули. Тому що ідеологія російської держави, яка сьогодні формує політику на реванші, зовсім інша. І тому моє глибоке переконання: без дозволу і керування ФСБ та виставка не відбулася б. Посольство Польщі в Україні відмежувалося від цієї виставки. Жодна єврейська громада також не брала в ній участі. Тому зрозуміло, чия це була ініціатива.”

—Подібні виставки мали б пройти експертизу українських науковців,— зазначив Володимир Сергійчук. — Адже це виставка, яка формувалася на основі матеріалів із-за кордну. Перше, що впадає в око: назва її не співпадає з тим, що представлено. Якщо йдеться про Волинську трагедію 1943 року, то до чого тут єврейське гетто? Я об`їхав всі архіви історичної Волині, а це кілька областей, і ніде нема жодних документів про знищення євреїв у 1943 році. Репресії проти них були раніше. Отже, це робиться, щоб загострити ще й українсько-єврейські стосунки. Всі матеріали виставки — без посилання на конкретні документи. До чого тут до теми виставки — знищення євреїв і львівських професорів у Львові влітку 1941 року? Вже не кажемо, що навіть західнонімецький суд ще на початку 60-х встановив, що це вчинила спеціальна німецька зондеркоманда. А нам сьогодні витягуються заяложені шаблони радянської пропаганди., що це зробили українці. Жертви НКВД представлені на виставці як жертви УПА. Тому ця виставка спрямована на розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

—Провокаційні дії російських і польських шовіністів , що організували цю виставку, ганьблять і пам`ять тих жертв авіакатастрофи, яка сталася днями під Смоленськом.,— зазначив Роман Круцик. — А там загнули і працівники польського Інституту національної пам`яті. які разом з нами працювали для взаємопорозуміння наших народів. А ці провокатори приїхали, щоб загострити наші стосунки. Дивує, що підписи на стендах, що стосувалися українських територій, подані в адміністративному поділі Польщі довоєнного часу. Це що — реалізується ідея Табачника розділити українські землі, віддати те Польщі, те Росії? Зазначу, що немало коштує оренда на кілька днів Українського дому, який належить до президентського Держуправління справами. Правоохоронним органам варто розібратися, хто ж фінансував цю провокативну виставку. До речі, польські історики повідомили, що оте товариство, яке є співорганізатором виставки. у них Польщі вважається промосковською структурою.
Зараз цю виставку прагнуть повезти по регіонах України. Ми звертаємося до журналістів, органів місцевої влади, щоб не допустити таких виставок по Україні.

—Робилося все, — зазначив Іван Патриляк, доцент Національного університету ім. Т. Шевченка, — щоб у простих громадян, не обізнаних з історією, склалося враження, що українці. зокрема, воїни УПА, невідомо чому знищували поляків. Хочу зазначити, що підрозділам УПА було не до цього, бо в цей час, влітку 1943 року, вони вели криваві тяжкі бої і проти червоних партизан, і проти фашистів. Була дуже складна політична, військова ситуація, були жертви, з обох боків, в тому числі мирного населення. І неможливо показати всю складність тих подій за допомогою таких провокативних виставок.
Петро АНТОНЕНКО.




Теги:росіяни, Петро Антоненко, виставка, Просвіта, Володимир Сергійчук, поляки, євреї, жертви УПА


Читайте також



Коментарі (0)
avatar