реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Поламати "договорняк" і створити багату громаду!

У Новобасанській громаді Бобровицького району - вибори всупереч намаганням агроолігарха зберегти весь район в одній громаді. Щоб легше було управляти. Проте громада новобасанців і навколишніх сіл хоче жити окремо від Бобровиці. У газеті "Сіверщина" - слово кандидата на посаду голови Олександра Фенюка.

Чесно кажучи, не мав бажання балотуватись на посаду голови рівно до того часу, доки не дізнався цікаві речі про деяких голів сільських рад, про їх "договірняк", і з бізнесом теж, про їх залежність від цього бізнесу.

Коли йшов процес об'єднання громади, велись розмови про пріоритети розвитку інфраструктури, доступності послуг для жителів, відкритість влади та прозорість конкурсу заміщення вакантних посад. Але вже розділено посади ще нестворених організацій, розділено бюджет, навіть домовлено хто, де і скільки доріг "відмиє". Вибачте, будь ласка, але об'єднання сіл в одну громаду робиться задля блага всіх людей, а не окремих "решал".

До обрання мене депутатом обласної ради не доводилось так багато спілкуватись з людьми, як зараз, але зі спілкування бачу кілька простих речей: люди стомились від поголовної корумпованості чиновників, від вирішення проблем групою зацікавлених "ліц" у збиток всій громаді, "братських" відносин між адміністрацією села та бізнесу, постійні "це найкращий голова", "це найкраща фірма", «ми разом стільки добра людям робимо».

Де? Де добро? Кому робите? Голові? А як же люди? Навіщо з банальної сплати податків робити таку афішу? Немов це якась благодать. Кожен має робити свою справу, підприємства сплачувати податки, голова вирішувати проблеми громади, створювати комфорт всім людям, діяти в інтересах людей, а не бізнесу. Єдиною основою співпраці може бути прозора сплата податків до бюджету громади, а зі сторони громади - чітке та прозоре їх використання.

Я завжди стверджував просту істину: в природі не існує державних коштів, є кошти платників податків і ці кошти повинні працювати за призначенням, і тільки після узгодження з усіма учасниками громади. Для цього діалогу є депутати, на яких покладено вивчення та вирішення нагальних проблем жителів сіл.

Дуже часто чую слова, що бути сільським головою дуже важко, невдячна робота, постійний стрес. Але знову й знову ті ж самі кандидати, які вміють "працювати" на цих посадах. Особисто я хочу позитивних змін, хочу, щоб людина нарешті була людиною, а не виборцем, щоб про людей піклувалися постійно, а не тільки під час "волевиявлення".

Я, як кандидат на посаду голови об'єднаної територіальної громади, маю велике бажання створити успішну та комфортну громаду. Пріоритетом в роботі для мене є відкритість, чесність та законність. З метою забезпечення цих завдань буде створено сайт, де відобразиться вся робота всіх підрозділів громади. Також буде висвітлено щомісячний звіт бюджету громади. Для більшої доступності ця інформація буде друкуватись в періодичних виданнях області.

На сайті буде оприлюднюватися детальна інформація про надходження до бюджету об'єднаної територіальної громади: податки, збори, благодійна допомога, всі види оренди. Що це нам дасть? А дасть те що, люди об'єднаної громади будуть бачити хто, за що і скільки платить.

Наприклад, є суперечлива інформація, що ТОВ "Земля і воля" не платить значну суму за оренду земель колишньої с/г техніки на території Нової Басані, а водночас ніхто не знає, яку суму і чи взагалі платить ТОВ "Наташа-Агро". Маю на увазі, що всі підприємства, які орендують землі на території нашої громади, повинні мати однакову ціну за гектар орендованої землі. Не повинно бути хороших і поганих, всі повинні мати однакові умови.

Задля прикладу: на святкуванні дня села у Новому Бикові голова сказав, що ТОВ " Наташа-Агро" надало 260 тис. грн спонсорської допомоги, а Новобасанський голова озвучив суму близьку до одного млн грн тієї ж допомоги, що в свою чергу викликало питання: де ви їх поділи? На що використали? І резонне зауваження громади: якщо дали, то набагато менше і то – їх розпихали кишенями. Окрім цих двох агрофірм працюють магазини, МАФи, базари та інші форми бізнесу.

На сайті також буде показано видатки з бюджету для запобігання завищенню цін на виконання тих чи інших робіт, проектів. Візьмемо для прикладу випадок міфічного ремонту дороги с. Старий Биків, який обійшовся громаді в 300 тис. грн. Зі слів голови, ремонт був, а зі слів жителів - ніхто й метра асфальту не поклав. А якби у людей був доступ до інформації на сайті, у пресі чи інформаційних стендах, то не виникли б ці запитання і дорога була б відремонтована…

Не менш важливе кадрове питання. Можу гарантувати, що заміщення всіх вакантних посад на території громади проходитиме через відкритий конкурс.
Важливим завданням є створення ефективної економіки, потрібно максимально скоротити видатки та збільшити доходи. Найпростіший спосіб - утеплення всіх адміністративних будівель, шкіл, садочків.
Використання енергоощадних технологій, максимально перехід на використання сонячної енергії, що є сьогодні актуальним. Максимально розширити системи вуличного освітлення в усіх селах громади з використанням енергоощадних ламп та сонячних панелей.

Для забезпечення комфорту та вирішення нагальних проблем громади буде створено багатогалузеве комунальне підприємство. Нам потрібні будуть у великій кількості деревина, вироби з бетону, вироби з металу. На базі підприємства треба налагодити виробництво пресованих пілет для опалення з рослинних решток. Дана ідея виходить з потреби створення робочих місць та економії коштів. Навіщо купувати у когось, якщо можна зробити самим, якісніше та дешевше? Також потрібно організувати роздільний збір сміття для подальшої реалізації вторинної сировини. Ці заходи забезпечать чистоту вулиць, в'їздів в села, ліквідацію стихійних звалищ.

Створити нову форму спілкування між бізнесом та громадою, в якій буде пріоритетним розвиток та збагачення всієї громади, а не окремих осіб. Для мене на першому місці стоїть людина, громада, держава. Ми всі можемо спостерігати, як до нас кинулись зі списками депутатів від партій, по 20 чоловік, а де ж ви були, коли люди боролись за справедливість? Питання без відповіді.

Ролі партій у відстоюванні нашої громади я взагалі не бачу, коли створювали громаду - був суцільний спротив з усіх сторін. Люди звертались і до політичних партій, але допомоги так і не отримали. Все-таки депутатами повинні обиратись люди, які переживають за свій дім, а не за рейтинг партії.
Працювати депутати повинні тільки для громади, і тільки для людей.

Вирішити проблеми у сфері забезпечення медичної допомоги в наших селах, надати всі технічні засоби для роботи. Забезпечити комфортний та економічно обґрунтований під'їзд жителів громади відповідно до їх потреб.

Вивести на новий рівень надання адміністративних послуг, викорінити черги та "зайнятість" персоналу, який задіяний в обслуговуванні. Забезпечити надання всіх послуг за місцем проживання.

Створити у власності громади пекарню, млин, налагодити виробництво круп та макаронних виробів, які будуть реалізовуватись на території громади майже по собівартості, що забезпечить певну економію власних коштів жителів громади. Це все буде створено для соціального захисту жителів громади, люди з обмеженими можливостями продукти будуть отримувати безкоштовно.

Про найболючіше питання та головну "обіцялку" на кожних виборах скажу коротко - дороги будуть ремонтуватись по мірі надходження цільових коштів. Спершу потрібно закласти фундамент економічного зростання громади, вкласти кошти туди, де це дасть економію чи прибуток у майбутньому.

Олександр ФЕНЮК, фермер, кандидат на посаду голови Новобасанської об'єднаної територіальної громади
Опубліковано в газеті "Сіверщина", передплата на яку триває по всій Україні



Теги:Олександр Фенюк, Земля і воля, Нова Басань, вибори в ОТГ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar