реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Податкова соціальна пільга приватному підприємцю

Відповідно до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» приватний підприємець не має права на податкову соціальну пільгу і щодо доходів від підприємницької діяльності, і щодо заробітної плати, яку він може одержувати як наймана особа від працедавця.

Не застосовується податкова соціальна пільга також до доходів самозайнятої особи, одержаних від здійснення підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

Якщо такий платник податку у звітному році одержував податкову соціальну пільгу, то працедавець за місцем застосування цієї пільги провадить перерахунки сум доходів, нарахованих такому платнику податку у вигляді заробітної плати, а також сум наданих податкових соціальних пільг.

Після перерахунку виникає недоплата цього податку, і ця сума стягується працедавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць.

Працедавець розраховує та утримує відповідну суму недоплати податку за рахунок найближчої виплати доходу такому платнику податку, а при недостатності суми такої виплати – за рахунок наступних виплат. Якщо з будь-яких підстав суму недоплати не було утримано за рахунок доходу платника податку до закінчення граничного строку, встановленого законом для подання річної декларації з цього податку, то сума такої недоплати стягується податковим органом у порядку, визначеному законом.

Якщо внаслідок проведення остаточного розрахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з працедавцем, виникає сума недоплати, що перевищує суму оподатковуваного доходу платника податку за останній звітний період, то непогашена частина такої недоплати включається до складу податкового зобов'язання платника податку за наслідками звітного податкового року.

При цьому працедавець, який на підставі належним чином отриманої заяви платника податку про застосування пільги застосовує таку пільгу, не несе відповідальності за порушення платником податку вимог вищевказаного Закону за винятком, коли такий працедавець і такий платник податку є пов'язаними особами або коли суд встановлює факт змови між таким працедавцем і таким платником податку, спрямованої на ухилення від обкладання цим податком.

Платник податку може відновити право на застосування податкової соціальної пільги, якщо він припиняє підприємницьку діяльність. У такому разі він подає заяву та документи, які підтверджують припинення підприємницької діяльності. При цьому працедавець не тільки розраховує та утримує відповідну суму недоплати податку, а ще й накладає штраф у розмірі 100 % суми такої недоплати за рахунок найближчої виплати доходу такому платнику податку, а при недостатності суми такої виплати – за рахунок наступних виплат.

Відділ масово - роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м. Чернігові




Теги:податкова соціальна пільга, Податки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar