реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

План перемоги від Зеленського: все залежить від партнерів?

Зустріч і виступ у парламенті й друга за час вторгнення зустріч з лідерами фракцій - це добре. Український народ має право в першу чергу знати про плани влади щодо досягнення справедливого миру і перемоги.

Друге. Зеленський оголосив 5 пунктів плану і заявив, що існує три таємних додатки, переданих нашим партнерам.

Перший пункт плану- це членство України в НАТО. Для Європейська Солідарність це принципова тема, два роки тому ОП критикував нашу команду, що внесення змін до Конституції щодо безальтернативності членства в Альянсі призвели до війни…. Україна втратила кілька років, гальмуючи наш шлях до НАТО і добре, що до нинішньої влади дійшло - це єдиний безальтернативний крок для нашої безпеки. Але в посланні йшлося тільки про вимоги для партнерів, й ні слова про наше домашнє завдання, аби ми відповідали критеріям країни НАТО. А це і справжня боротьба з корупцією, і демократія.

Те саме стосується інших пунктів плану. Слово «партнери» прозвучало раз 40, набагато більше, ніж України чи навіть рф, яка розпочала цю жорстоку війну і несе за неї повну відповідальність.
Але перемога не може залежати тільки від наших партнерів. Вона багато в чому залежить від нас.

Третє. План має бути реалістичним. А не рамочним. В плані президента прозвучало багато правильних слів про єдність, безальтернативність демократії, посилення оборонного корпусу і євроатлантичну інтеграцію. Ми за. Але важливо мати план нашої домашньої роботи. Покроковий. Що ми як держава, як інституцій маємо зробити в цьому напрямку.
А це професійне посилення уряду і переформатування коаліції, повернення органам влади субʼєктності. Цього в посланні не було.

Цікаво, чому саме зараз президент прийшов до парламенту? Для мене це сигнал серйозності ситуації на фронті, в економіці, між рядками- зміна конʼюнктури в світі. І влада це розуміє. Тому бачимо зміну риторики. Про повернення кордонів 91 року і каву в Ялті вже не звучить. Бо всі розуміють, що зараз важливо зберегти державність. Правди про те, що певну частину наших територій, можливо, прийдеться звільняти політико - дипломатичним шляхом - теж не звучало.

Зеленський звернувся до партнерів із закликом скасувати заборону на використання західної зброї бити по військовим цілям на території росії. Ми це підтримуємо й просуваємо на всіх міжнародних зустрічах. Щодо посилення нашого оборонного комплексу, то окрім слів треба конкретні кроки, в тому числі в бюджеті на 25 передбачити збільшення виробництва зброї, а не дорожній фонд.

Винятком, де прописані зобов’язання не партнерів, а України, є пункти 4 і 5, що будуть реалізовані після війни: ми надамо наших досвідчених військових для посилення безпеки Європи і надра для спільної розробки та інвестицій. Хороші і правильні пункти. Але до перемоги ще треба дожити і вистояти. Й тепер ключове питання- як нам перемоги? Партнери за нас це не зроблять, при всій до них повазі.

Ірина ГЕРАЩЕНКО



Теги:російсько - українська війна, Ірина Геращенко, план Перемоги, команда ЗЕ


Читайте також






Коментарі (0)
avatar