реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Підземні ходи Седнева

Невеличке містечко Седнів, яке розташоване за 25 км від Чернігова, відоме своїми архітектурними історичними пам'ятками далеко за межами Чернігівщини. Але крім пам'яток архітектури Седнів також зберігає підземні ходи, які з'єднують між собою розташовані у містечку старовинні споруди.

Відомо, що на березі Снову на початку 80-х років XX століття Чернігівськими археологами було виявлено печерний комплекс, щоправда не дуже великий. Цікаво, що підземні споруди будували скоріше за все впродовж всього часу існування Седніва. Але більш масштабне будування підземних споруд, припадає на кінець XVІІ століття. Справа у тому, що саме в цей час Седнів розбудовувався на кошти козацького роду Лизогубів. Саме з так званою кам'яницею, яка була побудована у 1690 році, на кошти Чернігівського полковника Я. Лизогуба, пов'язане припущення про існування підземних ходів, які з'єднують інші цікаві пам'ятки Седніва.

На початку 20-х років XX століття під Воскресенською церквою, яка була родинною усипальнецею родини Лизогубів, було виявлено підземні склепи. За деякими припущеннями основний підземний хід виходив на берег річки Снов. З цього підземного ходу виходили інші, все це складалось у розгалужену систему підземних комунікацій. Про існування розгалуженої системи підземних комунікацій, свідчать також численні провали у межах сучасного містечка.

Таким чином, питання дослідження підземних ходів під Сновом потребує розв'язання. Справа у тому, що дослідження підземних комунікацій дозволить відповісти на численні питання історії, які ще не розкриті. Крім цього, археологічні дослідження дозволять більш детальніше дослідити історію Седніва, тим самим закрити білі плями на мапі Чернігівщини.

Данило РИГА, Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній»



Теги:Седнів, таємниці України, підземелля


Читайте також



Коментарі (0)
avatar