реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Переворот у Габоні

Черговий переворот у франкомовній Африці. Тепер у Габоні.

У цій країні на вихідних пройшли чергові "вибори", на яких переміг Алі Бонго Ондімба. Сам він при владі з 2009, але до того президентом був його батько. З 1968 року. При таких умовах про демократію говорити важко, ЗМІ цензуровані, а про правлячу сім'ю, її статки та виведення капіталів до Франції ходять легенди та розслідування. Однак режим - найнадійніший партнер Парижу в регіоні, яких тепер порахувати на пальцях руки.

Отож вибори проходили сутужно, з суботи відключили інтернет. Зранку 30 вересня оголошено результати - Ондімба перемагає з 64 %, його опонент Альберт Ондо Осса набирає лише 30 %. Одразу ж група військових починає дії, принаймні захоплює національне телебачення, де видає спіч. Вибори сфальсифіковані, і результати тому скасовуються, а кордони держави закриті.

Успіх перевороту під питанням, звичайно. Бо Габон знає приклад невдалих. Так 7 січня група військових на чолі з лейтенантом (!) Келлі Ондо Обіанга теж захопила радіо та телебачення, але за кілька годин їх арештували.

Чи вдасться нинішня спроба - побачимо. Але попри проблеми з демократією, різкі рухи ще й в Габоні - головний біль для Франції. Бо ж і в столиці, Лібревілі, розміщена французька авіабаза.

Юрій ОЛІЙНИК



Теги:габон, Африка, Юрій Олійник


Читайте також



Коментарі (0)
avatar