реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Пенсійна реформа. Коли на пенсію «силовикам»?

«Нещодавно у вашій газеті була вміщена консультативна інформація щодо виходу на пенсію військовослужбовців. Але інформація, яка надходить з інших джерел, суперечить у деяких важливих нюансах тому, про що ви написали. То чи не могли б ви надати більш уточнену інформацію?»
В. Демешко, с. Піски, Чернігівський район

За роз’ясненням ми звернулися до начальника управління пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Світлани СИМОНЧУК.
— Сьогодні пенсії всім військовослужбовцям Збройних сил України та інших «силових» структур призначаються незалежно від віку, але за умови, якщо ті особи мають на дату звільнення не менше 20 років вислуги. Новим пенсійним законопроектом передбачається поступове збільшення оцих 20 років до 25 календарних років, тобто пропонується заміна «20» на «25». Тому що пільгове обчислення їхнього стажу — це взагалі вислуга, але є такі підрозділи, в яких військовослужбовцям та працівникам інших служб один рік, наприклад, може зараховуватися як за півтора календарні, три місяці — за чотири. Новим законопроектом пропонується, що для призначення пенсій таким особам повинна враховуватись тільки календарна вислуга, тобто братимуться «чисті» роки служби для отих 20 років. Наприклад, у проекті закону зазначено, що в разі, коли військовослужбовець або працівник «силового» підрозділу вирішив піти на пенсію з 1 лютого цього року, то він уже повинен мати не 20 років, як було раніше, а 21 календарний рік, а якщо з 1 лютого 2012 року, то вже 22 роки. І так до 2015 року, допоки не вступлять у дію оці 25 років.
Одночасно при самому розрахунку пенсії пропонується залишити стару норму закону: за 20 років вислуги (не пільгових, а всієї вислуги) залишити 50 відсотків грошового забезпечення, до якого враховується посадовий оклад, за звання і всі надбавки, які отримував працівник або військовослужбовець під час служби.
Якщо військовослужбовець звільнений у відставку, то тут береться за 20 років вислуги 55% і плюс 3% за кожний рік вислуги.
Законопроектом пропонується обмежити максимальний розмір пенсії до 12-ти мінімальних прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб. А механізм обчислення пропонується залишити таким, який і був раніше.
Військовослужбовець або працівник «силових» підрозділів може отримувати пенсію і водночас працювати. Виплачуватися пенсія в цьому разі буде в повному розмірі. Але, нагадаю, така норма міститься поки що у законопроекті. Як буде в самому законі — на сьогоднішній день невідомо.




Теги:пенсія, Коли на пенсію силовикам, мвс, пенсійна реформа, військові


Читайте також



Коментарі (0)
avatar