реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Пеня: невідворотність чи незаконність?

Нарахування з Нового року пені за несвоєчасну оплату компослуг є незаконним – профспілки

Прийняття Верховною Радою 17 грудня Закону «Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги» не дає законних підстав для того, щоб нарахування пені здійснювалося з 1 січня 2011 року. Для правового забезпечення цієї процедури спочатку необхідно внести зміни в цілий ряд інших законодавчих актів. Про це заявив заступник Голови Національного Форуму профспілок України Григорій Кабанченко, повідомляє прес-служба НФПУ.

Зокрема, за його словами, зміни повинні бути внесені у Закони України «Про житлово-комунальні послуги», «Про теплопостачання», «Про питну воду та питне водопостачання» та ряд інших нормативно-правових актів. «Внесені зміни повинні чітко визначати розмір пені та її максимальну величину. Тільки після цього можна вести мову про можливість її нарахування та стягнення», - наголосив Кабанченко.

Як підкреслюють у НФПУ, на сьогоднішній день, єдиною підставою для нарахування пені може бути посилання на ст.20 Закону «Про житлово-комунальні послуги», в якій зазначено, що пеня може стягуватися лише у випадку, якщо це передбачено законом чи договором між надавачом відповідних послуг та споживачем.

З огляду на це, профспілки звертаються до всіх громадян України, бути пильними та не підписувати договорів з житлово-комунальними установами до моменту законодавчого врегулювання питання щодо розміру та величини пені.

Нагадаємо, 13 листопада 1996 року Верховною Радою України був прийнятий Закон «Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги» - квартплату, водопостачання, газ, електричну та теплову енергію, водовідведення, утримання та експлуатацію житла та прибудинкових територій, сміттєзбирання, ліфтове господарство. Рішення Парламенту ґрунтувалося на тому, що держава не виконувала своїх зобов'язань по виплаті заробітної плати, пенсій, стипендій та інших грошових виплат населенню.

Прес-служба НФПУ






Коментарі (2)
avatar
1
Профспілкам у особі керівництва треба вже давно розпочинати відкриту боротьбу проти рабського закріпачення народу, а не бігати на підтанцьовках Уряду, який за різними напрямками сьогоднішнього життя тільки і встигає зі своїми "життєвостверджуючими" пропозиціями в "інтересах народу"??? Натомість з початку року, що минає, лідери профспілок просто продовжують йменуватися такими. Уряд веде до прірви з майбутніми пенсіями - мовчать, закинули думку про відкрите паплюження Кодексу про працю - теж мовчать. За крок до ліквідації пенсії з вислуги вчителів, лікарів, інших категорій з бюджетної сфери - теж голос не прорізається!!! А тепер ще одну фантазію на тему"любімих песен Ілліча" задумали впровадити - маю на увазі так звану пеню??? Краще б зробили так, щоб зарплату моїм колегам у Новгороді-Сіверському виплачували своєчасно. Або підказали, де взяти гроші, коли зарплату наприклад, як на сьогодні, вчителям не хочуть видати, натомість ставлять смирно перед погрозою пеНІ !!!!!!!!!!!!!!!!
avatar
2
Та, схоже, можновладцям нашим завжди бракувало бажання озирнутися: а як там народ? Народ ныкому не треба. Тыльки плечы народу, щоб видряпатися якомога вище. І всі ці розмови залишаються розмовами -- тільки чийсь піар. Як вони набридли вже...
avatar