реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

ПДВ не такий страшний, як його малюють...

Я радо відгукнувся на запрошення ДПС у Чернігівській області 5 квітня взяти участь у зустрічі «за круглим столом» податківців з директорами бізнесових структур Чернігівщини за участі голови ДПС у області В.В. Осипенка на тему: «Автоматичне відшкодування ПДВ – підсумки, переваги, перспективи».
Тим більше, що тема для обговорення була дуже цікавою та актуальною, адже минув рік з часу запровадження автоматичної системи відшкодування ПДВ і важливим було вивчення думки громадськості щодо її ефективності.

Прийняття Податкового кодексу України, яким передбачене таке нововведення, є одним з етапів реформування податкової системи. Кодекс – це система єдиних правил податкової поведінки: замість 25 законів та півсотні підзаконних актів ми отримали один систематизований документ, який розроблявся за стандартами Європейського Союзу.

Як зазначив у своєму виступі голова ДПС у області В.В. Осипенко, відшкодування податку на додану вартість – це важливий напрямок в роботі податкової служби.

За 2011 рік в Чернігівській області 114 суб’єктів господарювання задекларували до відшкодування 320,3 млн.грн. податку на додану вартість, за 3 місяці 2012 року – 67 підприємств на 47,9 млн.грн..
У поточному році критеріям автоматичного відшкодування відповідають 4 підприємства на суму відшкодування за місяць в розмірі 10,0 млн.грн. Це ПАТ "Слов'янськi шпалери", ПАТ “Ніжинський жиркомбінат”, ТОВ “Новофіл” та ПВТП “Джі-ен-ел” м.Чернігів.

Приємно було дізнатись, що вже цьогоріч відшкодовано платникам 85,5 млн.грн., в т.ч. в автоматичному режимі - 35,2 тис.грн.
Із загальної кількості підприємств, що заявляють суми ПДВ до відшкодування на рахунок платника у банку, не відповідають лише одному із критеріїв 20 суб'єктів господарювання-юридичних осіб або 43,5%.

Як голова Чернігівського територіального відділення Асоціації платників податків України, я підтримую прагнення підприємств області бути учасниками системи автоматичного відшкодування ПДВ. Адже наявність суб’єктів підприємницької діяльності в системі автоматичного відшкодування – це один із показників, що свідчить про цивілізоване ведення бізнесу. Можливість отримання автоматичного відшкодування стимулює суб’єктів господарювання до підвищення заробітної плати, недопущення створення заборгованості перед бюджетом, збільшення обсягів експортних операцій тощо.

Михайло НАЗАРЕНКО, голова Чернігівського територіального відділення Асоціації платників податків України



Теги:Податки, ДПІ в Чернігівській області


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Автоматичне відшкодування - від лукавого, бо ним прикривається невідшкодування у звичному законному порядку. Якщо проаналізувати наведені факти:
автоматичне відшкодування поширюється на 3.5% підприємств;
відшкодування в атоматичному режимі становить 41% загальної суми відшкодування;
у першому кварталі кількість експортерів зменшилася майже у 2 рази і відповідно - задекларована сума до відшкодування;
Висновок: автоматичне відшкодування має дискримінаційний характер.
avatar