реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Патріарше Варфоломію, благословіть Україну!

Це буде історичний візит, недарма ж так біснується московська церква – візит Вселенського патріарха, архієпископа константинопольського Варфоломія I в Україну з нагоди 30- ї річниці Незалежності нашої держави. Духовний лідер 300 мільйонів православних світу прибуде в золотоверхий Київ, щоб засвідчити свою любов і повагу до України, щоб нагадати нетямущим і забудькуватим – хто ж хрестив Русь. А це були таки греки, які й сьогодні є на чолі православного світу, хоча в православ’ї й нема тої вертикалі правлячого папізму, що є в римо- католицькій церкві.

Патріарх Варфоломій насправді унікальна особливість сьогоднішнього світу і тільки скромність та необхідність дещо промовчувати з огляду на місцезнаходження вселенського патріарха – у недружелюбній до християн мусульманській Туреччині – не надає патріарху Варфоломію того ореолу слави, яким заслужено користувався римський папа Іван Павло II і з яким цілком можна порівняти константинопольського патріарха. Римським папам легше – вони навіть є, хоч і формально, главами держави Ватикан і вільні у своїх діях. А вселенський патріарх мусить бути чиновником турецької держави і повсякчас оглядатися на правлячу владу. Ту владу, яка, нагадаю, щойно віддала православний собор святої Софії під чергову мечеть…

Тим паче нам, українцям, треба цінувати мужній крок патріарха Варфоломія, який пішов насупроти агресивній московській церкві, яка більше 30 років дурить світ церковним розколом в Україні, та стає струнко перед московським правителем і власне, є філіалом російської спецслужби. Він визнав українську церкву незалежною чи по-грецьки автокефальною. І це стало несподіваним ударом по імперіалістичних планах Путіна і його шойгунутої агресивної компанії. Тому й організовує російський олігарх вірменського походження Малхісян (псевдо узяв собі – Новінський, хоча й батько його Малхісян, і брат його Малхісян) так звані хресні ходи проти візиту вселенського патріарха. Так звані, бо Христос там, де любов, а про яку любов від московствуючих може йтися, якщо вони главу православного світу називають антихристом? Не свого московського Кіріла, що торгував тютюном і вином та все життя служить КГБ- ФСБ, а того патріарха, предки якого хрестили нашу Русь.

…Коли тридцять років чи й більше ми починали відродження української церкви і була нас, говорячи словами Василя Стуса, щопта, а все і всі навколо були проти – нас надихали слова першого українського патріарха Мстислава Скрипника: «Святий Дух недостаюче доповнює, а немічне зміцнює». І він виявився правим – сьогодні українська церква в числі визнаних 15 автокефальних православних церков, а наш митрополит Епіфаній сьогодні служить з патріархами константинопольським та олександрійським, що є відповідно першим та другим по честі у всеправославному світі.

Тож ми, українці, будемо вітати візит патріарха Варфоломія! А кому не подобається – хай їдуть у Данілов монастир! Бажано назавжди.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:патріарх Варфоломій, московський патріархат, пцу, Василь Чепурний, автокефалія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar