реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Патріарх попросив прощення

"Останні роки ми спостерігаємо в Україні і не тільки, що люди стали постити. Постять навіть ті, які раніше і в Бога не вірили. Погано це чи добре? Мабуть добре, що колишні безбожники стали дотримуватися посту. Але з цієї великої кількості християн, які постять, далеко не всі знають що означає піст і як треба постити. Чи піст полягає тільки в тому, щоб не вживати скоромну їжу. Чи піст полягає зовсім в іншому. Піст – це час посиленої боротьби з гріхом", -- сказав Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет на проповіді у Володимирському соборі.

Патріарх продовжував:"Господь Ісус Христос сказав: «Господу Богу твоєму поклоняйся і Йому одному служи». А кому служать наші правителі, можновладці? Богу? Не думаю, що служать Богу. Народу? Теж проблематично. А скоріше служать собі. І ви бачите, що всі ці негаразди, які ми переживаємо, є наслідком цього гріха – боротьби за владу і земне багатство. Так влада потрібна, бо без влади людство не може жити. Але влада потрібна для того, щоб служити людям. І той, хто бере на себе такий великий тягар служіння людям, той блаженний, бо він бере на себе дуже важкий тягар. Але служити треба людям, а не заставляти людей служити собі. Це теж гріх. А серед таких людей багато таких, що постять. То хіба піст принесе їм користь, якщо вони, з одного боку, постять, а з іншого, - пригнічують людей. Ті чиновники, які діють не за законом, несправедливо, а постять, то користі від посту не матимуть. Бо їхній піст не приводить до очищення від гріха. Краще б ти не постив, а але діяв справедливо. Це було б краще, ніж ти постиш, а людей пригнічуєш".

На звершення проповіді Патріарх попросив прощення у всіх: "Я теж людина і теж грішу і не знаю, перед ким згрішив, кого чим образив. І в той же час знаю, що не можна так жити і нікого не образити. Тому прошу мене грішного простить перед початком Великого посту, щоб Господь і мої гріхи простив перш, ніж я помру".




Теги:Гріхи, Великий піст, прощення, Київський патріархат, патріарх


Читайте також



Коментарі (0)
avatar