реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Патріарх Філарет відповідає патріарху московському

Патріарх Київський і всієї Руси- України Філарв листа Вселенському Патріарху Варфоломію Першому, де спростовує брехні патріарха московського Кіріла про ситуацію в Україні.

Патріарх, на відміну від державних українських чиновників, говорить прямо і відверто: "В останній час, у зв’язку з успішними діями української армії проти прокремлівських терористів, через кордон почали проходити вже безпосередньо російські військовослужбовці у формі без розпізнавальних знаків. Так що насправді це війна Росії проти України, причини якої – помста за європейський вибір українського народу, намагання не допустити зближення нашої держави з Європою, бажання повернути втрачену з розпадом Радянського Союзу владу Кремля над Україною та мрія нинішніх керівників Росії відновити колишню імперію".

Патріарх київський спростовує брехні московського патріарха про якесь особливе ставлення до священиків московського патріархату, про війну "уніастів та схизматиків" (це такий стиль у патріарха Кіріла про греко-католиків) з православними.

"На жаль, не поодинокими є факти, коли у храмах Московського Патріархату чи інших церковних приміщеннях було виявлено склади зброї, надавалося сприяння терористам у проживанні та харчуванні, виявлялася моральна підтримка їхньої злочинної справи через надання особливого публічного благословення на боротьбу проти України, - пише Патріарх Філарет. - В останній час виявилися також факти використання терористами для безпечної втечі священичого одягу та документів, які, за нашими даними, видає одна з єпархій Московського Патріархату на Донбасі".

Натомість Патріарх Філарет наводить факти переслідувань священиків Київського патріархату російськими та проросійськими військами: "На захопленій території Луганської області наші храми зачинені, а єпископ і священики змушені переховуватися через погрози сепаратистів вбити їх. На Луганського єпископа Афанасія було вчинено замах на вбивство, і лише милістю Божою він врятувався від смерті.

У Донецькій області наші храми на територіях, які контролюються сепаратистами, вимушено закриті через небезпеку для життя священиків та віруючих. Священики або переховуються, або були змушені виїхати у безпечні місця. Один з храмів у Донецьку було заміновано, і лише з допомогою Божою вибуховий пристрій не спрацював. Була спроба викрасти архієпископа Донецького Сергія, але він благополучно виїхав з Донецька і дістався до безпечного місця перебування. Священик Юрій Іванов був викрадений терористами і лише через деякий час відпущений.

У окупованому Росією Криму два наших храми було насильно відібрано, кафедральний храм у Сімферополі піддається пікетуванню і економічному тиску, з метою залякування було спалено дачний будинок архієпископа Клімента".

Патріарх Філарет впевнений, що Москві не вдасться схилити до брехні Патріарха Константинополя.



Теги:донбас, патріарх Філарет, російсько- українська війна, Крим, УПЦ КП, патріарх Кіріл


Читайте також



Коментарі (0)
avatar