реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Пам’яті Героїв Крут: всеукраїнське вшанування на Чернігівщини

29 січня 2012 року на території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» національно-демократичними силами вшанували пам’ять Героїв Крут.
Спільну панахиду на честь пам’яті загиблих курсантів і студентів – захисників своєї Української держави в бою під Крутами відправили священики Української православної церкви Київського Патріархату та Української греко-католицької церкви.
Після покладання квітів від політичних партій та громадських організацій до монументу колони Меморіалу, яка символізує Київський університет, проведено мітинг-реквієм, присвячений мужнім борцям за незалежність України.
Про значення подвигу Героїв Крут у боротьбі за незалежність України проти агресорів та сучасні завдання української демократії виступили народний депутат України від Української народної партії Іван Заєць, народний депутат України від партії «За Україну» В’ячеслав Кириленко, Микола Онищук від партії «Наша Україна», відомий поет і громадсько-політичний діяч, Герой України Дмитро Павличко, народний депутат України Володимир Яворівській, Олег Тягнибок від ВО «Свобода», Степан Брацюнь від Конгресу українських націоналістів, Євген Лупаков від Спілки офіцерів України, Павло Барнацький від партії захисників Вітчизни і В’ячеслав Сівчик від білоруської опозиції.
Учасники мітингу схвалили резолюцію зібрання до українського суспільства та влади, яку зачитав ведучий, голова Чернігівської обласної організації Української народної партії Володимир Ступак:

РЕЗОЛЮЦІЯ
учасників мітингу з нагоди 94-ї річниці бою під Крутами


Бій під Крутами – це героїчна сторінка нашої історії. У цей день, 29 січня 1918-го року, на залізничній станції Крути молоді українські патріоти – курсанти військової школи ім. Б. Хмельницького, студенти Київського університету та гімназисти на чолі з А. Гончаренком вступили у нерівний бій з шеститисячним більшовицьким військом та ціною власного життя дали гідну відсіч іноземному агресору, зупинили, хоч на кілька днів, наступ армії М. Муравйова на Київ.
Бій під Крутами став справжнім символом відданості справі боротьби за свободу і незалежність української нації. Вояк армії УНР Євген Маланюк писав: «Саме від Крут – не тільки психологічно, а й хронологічно – починається в нашім житті тип новітнього українця, тип, що намагається надавати проявам українськості ціни справжнього, вже національного стилю».
Подвиг українських патріотів має своє вічне, духовне вимірювання. Ціною власного життя вони показали, що любов до батьківщини і відданість національній ідеї - це і є та могутня сила, яка набагато перевищує зброю і будь-які внутрішні або зовнішні загрози.
І сьогодні, згадуючи про Героїв Крут, ми починаємо розуміти, що сучасна Україна потребує нових героїв-державників, які наведуть лад у своєму домі, відстоять національні, духовні, демократичні та соціальні цінності українського народу.
Учасники мітингу на честь пам’яті Героїв Крут вимагають від Президента України, Кабінету Міністрів України та владної більшості у Верховній Раді України:
- перенести День захисника Вітчизни з 23 лютого на 29 січня;
- звільнити з посади міністра освіти, науки, молоді та спорту України Д. Табачника за антиукраїнську діяльність;
- припинити закриття українських шкіл;
- повернути згадку про бій під Крутами як символ захисту Української Вітчизни до шкільних підручників з історії України, зокрема в п’ятому класі.
Учасники мітингу на честь пам’яті Героїв Крут звертаються до всіх громадян України – патріотів своєї Вітчизни:
Ми, всі разом повинні повернути життя у своїй країні до справжньої демократії, законності, національного і духовного розвитку.
Слава Україні! Слава Героям Крут !

29 січня 2012 року, станція Крути Чернігівської області

Прес-служба Чернігівської обласної організації
Української народної партії






































Коментарі (0)
avatar