реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Остерігайтесь: кримінальні "ворожки"

Останнім часом стурбованість правоохоронних органів викликають протиправні діяння, що скоюються на території області особами, як правило, ромської національності. Незважаючи на неодноразові застереження, попередження та нагадування співробітників міліції по радіо, телебаченню і на сторінках преси, наші громадяни продовжують потрапляти на гачок аферистів, які оббирають людей, обманом входячи до них у довіру та видурюючи в них останні копійки, коштовності.

Шахраї підстерігають нас на кожному кроці: як на вулицях, так і в магазинах, як на робочих місцях, так і у власному будинку. Під обман може попастись кожен, причому не вдаючись до якихось фокусів та магії, а лише шляхом зловживання довірою чи використання найпримітивніших людських забаганок. Надмірна довірливість — ось перший козир, який спрацьовує на руку шахраям. Здебільшого жертви самі проявляють необережність.

Під виглядом соціальних працівників, співробітників Пенсійного фонду вони, зловживаючи довірою чи шляхом обману, потрапляють до будинку престарілих громадян і під приводом обміну грошей заволодівають їх заощадженнями. У цьому тільки минулого тижня переконалися ще півдесятка громадян. Одна з потерпілих — 89-річна жителька обласного центру Тетяна С. Увечері до її квартири завітала незнайома жінка. Вона відрекомендувалася господині працівницею соціальної служби і запропонувала їй певну допомогу. Старенька відмовлялася від її послуг, та все ж «непрохана гостя» зуміла відволікти увагу господарки і поцупити дев’ять тисяч гривень. Потерпіла лише запам’ятала прикмети зловмисниці: невисокого зросту, віком близько 60 років, волосся сиве, зав’язане в хвіст. Була одягнена в темну кофту та темну спідницю.

Після аналогічного візиту двох незнайомок залишилася майже без чотирьох тисяч гривень і 83-річна жителька села Поділ Срібнянського району Олександра Л. А 84-річний житель села Крапивне Бахмацького району Михайло М. недорахувався після відвідин «непроханих гостей» удвічі більше грошей. Словом, шахрайки не дрімають, а через свою довірливість і легковажність страждають наші співгромадяни, особливо люди похилого віку.

Варто знати і повсякчас пам’ятати, що на сьогодні держава не проводить вилучення з обігу грошових купюр будь-якого номіналу чи їх обмін. Не будьте надто довірливими: грошової реформи не існує!

Трапляється безліч випадків, коли шахрайки за допомогою ворожіння «знімають пороблене», вибираючи, в основному, жінок і дівчат. «Ворожки» протягом тривалого часу видурюють у них коштовності і гроші. Не даючи отямитися, шахрайки розповідають про велике горе, яке буцім-то очікує родину, і беруться зняти злі чари за допомогою маніпуляцій з волоссям, голками, хрестами… Не підготовлені до такої психологічної атаки, потерпілі віддають шахрайкам золоті речі та великі суми грошей.

Надовго запам’ятає свою зустріч з «чорнявками» біля одного з будинків по вулиці Рокосовського, що в обласному центрі, 22-річна чернігівка Катерина У. Після зустрічі з ними молода жінка залишилася без золотих прикрас: шести каблучок, двох ланцюжків, двох кулонів, браслета, двох мобільних телефонів. Також перекочували до кишень спритниць і сім з половиною тисяч доларів США та 1700 гривень потерпілої. Тільки й запам’ятала вона, що одній з них було років 22, зріст приблизно 170 сантиметрів, худорлявої статури, а інша — навпаки, повновида, років тридцяти, зростом понижче «колеги». Зараз їх активно розшукують співробітники міліції.

Також мають місце і непоодинокі випадки, коли незнайомці просяться до хати під найрізноманітнішими приводами: переповити дитину, попити води, спитати про якогось невідомого сусіда... І доки господар відволікається, спритники встигають «почистити» всі таємні схованки з грошима та цінностями. Прикладів цьому — на жаль, теж немало.

Звертаємося до вас, шановні громадяни. Будьте обачними, обережними і не довіряйте першій ліпшій людині, перевіряйте документи, коли до вас приходять з подібними пропозиціями. У разі появи на вашому подвір’ї, вулиці чи у населеному пункті підозрілих осіб просимо негайно повідомити про це міліцію за телефоном «102». По можливості занотуйте номерні знаки транспортних засобів, на яких вони, як правило, пересуваються. Не виключено, що така інформація неабияк може найближчим часом пригодитися. Пам’ятайте, що тільки разом ми зможемо подолати подібні негативні явища!

Анатолій СЕНЧУК,

співробітник відділу зв’язків з громадськістю

УМВС України в Чернігівській області




Теги:прикмети ворожок, шахраї, ворожки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar