реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

"Опора" - результати моніторингу

03 листопада в експертному клубі «Чиста політика» представники Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень представили результати кампанії незалежного громадського спостереження за місцевими виборами в Чернігівській області. Кампанія моніторингу реалізується ГМ „ОПОРА” і є загальноукраїнською.
За словами Євгенія Романенка, координатора програми спостереження в Чернігівській області, протягом 31 жовтня – 3 листопада 2010 року в Чернігівській області за перебігом голосування та підрахунком голосів слідкували 50 спостерігачів ГМ „ОПОРА”. 34 з них працювали на дільничних виборчих комісіях, ще 16 відслідковували перебіг подій в територіальних комісіях різних рівнів. Спостереження проводилось в Городянському, Корюківському, Куликівському, Менському, Ніжинському, Носівському, Прилуцькому, Чернігівському та Щорському районах, мм. Чернігові, Ніжині і Прилуках.
Спостерігачами не виявлено масових випадків порушення виборчого законодавства, тиску на виборців або членів виборчих комісій, викривлення результатів голосування. На переважній більшості дільниць, де проводилося спостереження, вибори пройшли спокійно та без значних порушень.
Щодо конкретних фактів, то зафіксовано один випадок недопущення на ранкове засідання спостерігачів та членів чернігівської дільничної виборчої комісії №25046. Щорська міська територіальна виборча комісія розпочала свою роботи лише пізно увечері. В с. Петрівка Щорського району засідання ДВК по виборчій дільниці №22020 розпочалося не в приміщенні дільниці, а в сільраді, де зберігалися бюлетені для голосування. Виявлені випадки підвезення виборців до дільниці (с. Петрівка Щорського району), видачі виборчих бюлетенів без пред’явлення паспорту (с. Стара Рудня Щорського району), відсутності прізвища кандидата у виборчих бюлетенях (Щорський район). В Чернігівській міській ТВК зафіксовано випадок, коли члени дільничної комісії мали з собою печатку ДВК.
Через велику кількість бюлетенів, що видавались виборцям, в першій половині дня практично на всіх дільницях спостерігачі ОПОРИ фіксували значні черги. Це, з одного боку, призводило до відмови частини виборців брати участь в голосуванні, а з іншого, порушувало таємницю голосування, оскільки люди часто заповнювали бюлетені поза межами кабінок для голосування.
Велика кількість бюлетенів та кандидатів до органів місцевого самоврядування, а також організаційні проблеми під час підрахунку голосів, не давали можливості оперативно підрахувати результати голосування. На деяких дільницях м. Чернігова, де працювали спостерігачі, підрахунок голосів завершувався вже після 12.00 понеділка.
Кампанія спостереження триватиме до встановлення результатів голосування.





Коментарі (0)
avatar