реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Опонентці Русових не місце в бібліотеці Русових!

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ
Голові Чернігівської̈ обласної̈ військової адміністрації̈
Чаусу В. А.

Шановний В’ячеславе Анатолійовичу,

звернутися до Вас у такий спосіб спонукали обставини, які складаються довкола головної книгозбірні краю – Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових.

Недавнє рішення крайової влади щодо зняття з прапора бібліотеки одіозного імені В.Короленка вселило надію і впевненість, що віднині з її стін назавжди витравиться дух «русского міра», що ідеали справжніх українських патріотів-державників, які й засновували цю книгозбірню, таки остаточно ствердяться тут, дадуть міць і подальший поштовх запізнілим процесам українського відродження в цілому краї.

Однак не може не викликати тривоги одна обставина: нам стало відомо про наміри прихильників «старої» бібліотечної команди переконати владу знову продовжити термін директорства із нинішньою очільницею Інною Аліференко (контракт із нею закінчується 1 жовтня ц.р.).

Ні для кого не було секретом, що упродовж багатьох років саме завдяки сприянню товаришки Аліференко тут так вільно почувалися ті, які поділять ідеї російськи мислячого і проросійськи діючого Короленка. Тут чинився неприхований опір процесам декомунізації та дерусифікації. Тут не хотіли чути про Русових та їхніх послідовників. Тут народилася ідея про «нейтрального Глібова», іменем якого хотіли знесилити активність небайдужих і лауреаткою премії якого й стала цьогоріч директорка бібліотеки.

Цілком вірогідно, що може скластися парадоксальна ситуація: бібліотекою з новим іменем в офіційній назві й далі керуватиме особа, яка до останнього чинила спротив запізнілому перейменуванню, яка і ментально, і за своїми діями була й залишається відвертою опоненткою взірцевого Чину Софії та Олександра Русових у справі чесного й самовідданого служіння Українській Україні?

Тоді про яке оновлення діяльності може йти мова?
Посилання на думку «трудового колективу», за яким тривалий час прикривалися ініціатори руху «Ми свого Короленка не здамо!», є непереконливим і неправдивим: за умов збайдужіння і розчарування значної частини бюджетної інтелігенції, боязні її втратити роботу, така повністю залежить, на жаль, у новочасній Україні від рішення самого керівника.

Чи можна сьогодні, в умовах російсько-української війни, допустити консервацію далеких від державотворення методів і стилю роботи цього важливого науково-просвітницького осередку краю?

Микола Тимошик, доктор філологічних наук, професор, журналіст,
(виходець із с. Данина Ніжинського району)
Павло Мовчан, голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка
Георгій Філіпчук, доктор педагогічних наук, професор академік АПН
Галина Дацюк, журналістка, письменниця, громадська діячка, лавреатка премії ім. Софії Русової

П. С.
Як додаток до листа, подаємо перелік основних публікації двох авторів цього звернення. Головною метою їх було повернення українській громаді сфальшованої попередньою владою чистого і чесного імені Софії та Олександра Русових, а також виведення на «чисту воду» тих, хто упродовж багатьох років чинив прямий чи прихований спротив процесам національного відродження і в Чернігівському краї, і в Україні.
У цих публікаціях також ґенеза наших задавнених «хвороб» в інформаційній політиці: не патріотизм влади на місцях, збайдужіння і, часто, продажність української інтелігенції, вихованої колоніальною владою. Задавнена історія з головною бібліотекою Чернігівщини – цьому підтвердження.

Дацюк Г., О. Рудакевич. На Хресній Дорозі. Історія листування родини Ліндфорсів - Русових, 2013, Чернівці, «Букрек», 320 с.
Дацюк Г., «А ви працюйте й не сваріться…» про особливий материк спадщини Софії та Олександра Русових». День. 2014. 18 лют.,
Дацюк Г. «І ясним світом освітить розум…»; Юрій Русов: «Обов’язок - понад усе! Кілька спогадів про Софію Русову»; «Тоді цікаво жити, коли живеш для своєї Батьківщини», Слово Просвіти. 2021. 25 лют. – 3 бер; 29 квіт. – 12 трав.
Тимошик М. Простіть невігластво земляків, професорко Русова. Сіверщина. 2018. 30 берез. https://siver.com.ua/news/prostit_neviglastvo_zemljakiv_profesorko_rusova/2018-03-30-22061. Ця ж стаття –в газеті «Слово Просвіти». 2018. 29 бер. – 4 квіт.
Тимошик М. Ще раз про Софію Русову. Хвиля Десни. 2018. 2 жовт. URL: http://hvilya.com/ekskliuzyvna-khvylia/shche-raz-pro-sofiiu-rusovu.html
Тимошик М. А в Чернігові руськомірці шанують Короленка. Сіверщина. 2018. 2 жовт. URL: https://siver.com.ua/news/a_v_chernigovi_ruskomirci_shanujut_korolenka/
Тимошик М. Бюджетна інтелігенція, вихована колоніальною владою: Чому значна частина її все ще в неприхованій опозиції до українського національного відродження? Клич нації. 2019. 24 лип.
Тимошик М. 80-ліття Софії Русової в добу національно кастрованих. Хвиля Десни. 2020. 2 лют. http://hvilya.com/news/culture/80-littya-sofiyi-rusovoyi-v-dobu-natsionalno-kastrovanyh.html?fbclid=IwAR3HoJulvaDVbiIk38Iqu2WcI7IWZEdUag-
Тимошик М. Інтелігенти-патріоти та «інтелігенти»-прислужники за національно кастрованої влади: хто кого? Слово Просвіти. 2020. Ч. 32. 6–12 серп. Ця ж стаття в Сіверщині. 2020. 8 серп. https://siver.com.ua/news/inteligenti_patrioti_ta_inteligenti_prisluzhniki_za_nacionalno..._
Дацюк. «Я маю нещастя любити Малоросію як місце моєї Батьківщини». До 175 річчя від дня народження Олександра Русова. Слово Просвіти. 2022. 24 лют. – 2 бер.
Тимошик М. Оборонці «руського міра» в Чернігові здалися. Але лише частково. Тепер їхня мета - не допустити увічнення в назві головної бібліотеки краю імен справжніх будителів нації Олександра та Софії Русових. Слово Просвіти. 2023. Ч. 5. 2-8 лют.
Дацюк Г. Софія Русова: «Не честолюбіє керує мною, а бажання прикласти мої маленькі сили на маленьку користь Україні». Слово Просвіти. 2023. 16-22 лютого.
Дацюк Г. Русови повертаються до Чернігова. Слово Просвіти. 2023. 15-21 черв.
Тимошик М. Атака на патріотів Русових - помста за Короленка? Чому прихильники «русского міра» в Чернігові прагнуть не допустити увічнення в назві головної бібліотеки краю імен справжніх будителів нації Олександра та Софії Русових. Сіверщина. 2023. 2 лют. https://siver.com.ua/news/ataka_na_patriotiv_rusovikh_pomsta_za_korolenka/2023-02-02-32615
Тимошик М. Глібов чи Русова? Патріоти чубляться щодо перейменування обласної бібліотеки. 0462: Сайт міста Чернігова. 2023. 12 лют. https://www.0462.ua/news/3546417/glibov-ci-rusova-patrioti-cublatsa-sodo-perejmenuvanna-oblasnoi-biblioteki



Теги:Просвіта, бібліотека Русових, Короленко, Микола Тимошик, Павло Мовчан


Читайте також



Коментарі (0)
avatar