реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Обрано проект меморіалу у Ягідному

Сумнознамените село Ягідне, що під Черніговом стало місцем катування під час російської окупації, відновлюється державним коштом. Щойно обрано концепцію відновлення.

Як повідомила прес- служба Агенства відновлення, переможцем проекту на кращу концепцію меморіалу в селі Ягідне стало архітектурне бюро Сергія Дербіна та Олексія Ятіна з Дніпра. Його обрало журі, до якого ввійшли архітектори, представники громади, місцевої влади. Це бюро відоме тим, що спроектувало унікальні вуличні моделі – укриття.

На участь у конкурсі претендували 13 проектів, але на розгляду журі подали 4 проекти.
«Основою меморіалу буде школа, у підвалі якої і містилася катівня, а в класах – штаб окупантів. Як повідомили в Агентстві відновлення, за проєктом, будівля школи збереже свою форму та буде вписана в природнє навколишнє середовище. Архітектори створили візуально образ куба, через який сочиться вода. Куб втілює всі страждання та страхи війни. Вода – це сльози, які пролили жителі Ягідного. Будівля школи збережена до найменших дрібниць, за винятком центральної частини.
Перед входом до будівлі – залишки зруйнованої техніки. Це початок експозиції. Потім можна спуститися до підвалу або піднятися на другий поверх до експозиційного простору і завершити огляд на даху на оглядовому майданчику. Серед меморіальних експонатів: місця страт та поховань місцевих жителів, залишки трофейної техніки, капонірів, місць фортифікаційних укріплень окупантів» - йдеться в повідомленні прес- служби Агентства відновлення.

Проєкт передбачає створення нового простору, який може бути корисним для громади. Всередині буде лекторій, адміністративний блок, місце для соціального підприємництва та психологічної реабілітації.

Переможці конкурсу отримають 50 тисяч гривень і право укласти договір зі Службою відновлення у Чернігівській області для розробки проєктно-кошторисної документації.

Нагадаю, що будинки у Ягідному, зруйновані росіянами, активно відновлюються за державні, благодійні та приватні кошти.

Василь ЧЕПУРНИЙ."Голос України"



Теги:геноцид, Ягідне, широка війна, Агентство відновлення


Читайте також



Коментарі (0)
avatar