реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Обов'язкова благодійність

Всі ми неодноразово були свідками того, як в лікарні пацієнт наприклад, за УЗІ (ультразвукове дослідження) або якусь іншу процедуру віддає кошти напряму представнику медичного закладу до кишені. Можна сказати, що це наш менталітет, проте в більшості випадків пропонують заплатити на руки самі ж медичні працівники.

Але перш ніж продовжувати далі, хочемо підкреслити, що представники Демократичного Альянсу добре розуміють тяжкий стан і хронічне недофінансування медичної галузі як в Україні в цілому так і Чернігова зокрема. Проте ми виступаємо проти зловживань окремими особами, що беруть з пацієнтів нічим не обґрунтовані кошти які потім так і не потрапляють на рахунок лікарні, а осідають в кишенях окремих недобросовісних медичних працівників.

Демократичний Альянс вирішив дослідити питання, щодо обов’язковості сплати благодійних внесків та надання платних послуг в медичних закладах Чернігова. Протягом короткого періоду часу ДемАльянс подав запити до 25 медичних закладів, що розташовані в Чернігові, з наступними питаннями:

1. Чи використовуються благодійні внески в процесі фінансування організації?
2. Якщо є, то просимо надати затверджене організацією положення про благодійні внески;
3. Копію документу (інформацію) про види та розміри благодійних внесків, що отримує організація;
4. Перелік та вартість платних послуг, що надає організація.
Перш за все можна зробити висновок, що благодійні внески є невід’ємною частиною фінансування більшості медичних закладів Чернігова. Така можливість для мед. закладів передбачена ЗУ «Про благодійництво та благодійні організації» та Постановами КМУ №1222 від 04.08.2000, № 1295 від 17.08.1998, що регулюють фінансування та надання допомоги медичним закладам. В частині медичних організацій розроблено власне Положення про благодійні внески, проте більшість керується всеукраїнськими нормативно-правовими актами.
Інформацію про фінансування закладу благодійними внесками найбільш повно надали Міська лікарня №1 та №4. Благодійних внесків в 2011 році ці лікарні отримали 825039,03грн.та 308631,3 грн. відповідно.
Зі слів Андрійченко Ігоря, голови Чернігівського ДемАльянсу – «У своїх відповідях більшість лікарень та медичних закладів зазначили, що «Розміри благодійних внесків в закладах не встановлюються. Сума внеску залежить виключно від бажання пацієнта!». Тобто пацієнти самостійно приймають рішення вносити благодійний внесок чи ні і так само самостійно визначають його розмір. При цьому пацієнт отримує в касі лікарні розрахунковий документ, де вказано, що він вніс благодійний внесок або заплатив за платні медичні послуги».
Цікаве формулювання було вказане в листі міської лікарні №1 «Розмір внеску визначається пацієнтом самостійно, проте мед працівник може порадити її розмір». Тож необхідно бути уважними і перепитати у лікаря, чи названа ним сума благодійного внеску є обов’язковою чи це лишень порада?
Стосовно платних послуг, то частина медичних закладів їх надає, частина ні. Найбільш відвідувані міські лікарні Чернігова платні послуги надають. Види та вартість таких платних послуг в лікарнях визначається Розпорядженням Голови Чернігівської ОДА. При чому для кожної лікарні приймається окреме Розпорядження. Здебільшого ці платні послуги стосуються здавання аналізів та різних видів профілактичних медичних оглядів, які щорічно проходять працівники різних закладів та організацій. З переліком цих платних послуг можна ознайомитись на інформаційних стендах або ж в адміністративній частині лікарні.
Особливу цікавість викликали відповіді декількох медичних закладів. Так Чернігівське обласне бюро судово-медичної експертизи зазначило, що проводить роботи по залученню власних надходжень з метою задоволення потреб бажаючих в судово-медичних та ритуальних послугах за відповідну плату (тариф) затверджену в установленому порядку. При цьому вказано, що платних послуг бюро не надає.
Чернігівське обласне патологоанатомічне бюро в свою чергу проводить роботи по залученню власних надходжень з метою задоволення потреб бажаючих в прижиттєвій діагностиці захворювань та уточнення причин смерті за відповідну плату (кошти). Хоча в даному медичному закладі також відсутнє офіційне надання платних послуг. Не зрозуміло яким чином названі медичні заклади не надаючи офіційних платних послуг, здійснюють певну діяльність за «відповідну плату»?
Пологовий будинок в своїй відповіді був надзвичайно скромним. Хоча представники даного медичного закладу і здійснили два дзвінки Голові Чернігівського ДемАльянсу з «уточнюючими питаннями», проте на запит майже не відповіли. Головний лікар пологового будинку відповів, що благодійні внески вони використовують на оплату комунальних послуг, придбання медикаментів та харчування. Проте види та розміри як власне і «добровільність» внесків в цьому медичному закладі вказана не була.

Проте найбільше вразила відповідь Чернігівської міської лікарні №2. Вони відповіли, що інформація стосовно благодійних внесків для внутрішнього користування і громадськості не стосується. Тобто на питання про платні послуги та обов’язковість чи не обов’язковість благодійних внесків в лікарні головному лікарю відповісти нічого. Хоча інші 24 чернігівські медичні заклади в більшій чи меншій мірі відповіли на поставлені питання. Можливо пан Фаль зневажає думку громадськості, бо це в дусі деяких представників провладної Партії регіонів, членом якої він являється. Микола Азаров радив братись за лопати, а Володимир Фаль відправляє займатись сільськім господарством в своєму листі.

Відповіді в розрізі різних медичних закладів можна подивитися на п’яти додатках:
1. Районна, обласна та міські лікарні – додаток №1;
2. Стоматологічні медичні заклади – додаток №2;
3. Дитячі медичні заклади – додаток №3;
4. Пологовий будинок – додаток №4 (виокремлено, оскільки після запиту надійшло два дзвінки з питанням навіщо вам це потрібно, та із запевненням, що в нас все гаразд);
5. Інші медичні заклади – додаток №5.

Головною метою дослідження та написання даного матеріалу було те щоб будь-який чернігівець стикнувшись з незрозумілими вимогами медичних працівників щодо благодійних внесків чи інших оплат, міг оперувати офіційними документами, відстоюючи своє право не платити зайві кошти. Маючи на руках офіційну відповідь лікарні з підписом головного лікаря людина зможе легко зупинити бажання будь-якого недобросовісного медика підзаробити. А замість цього за бажання піти і зробити благодійний внесок в касу лікарні, будучи впевненим, що він точно буде використаний за призначенням.

Якщо Вам відомі факти неправомірних вимог сплати благодійних внесків в медичних закладах Чернігова, прохання повідомляти про це нас.
Також всі бажаючі можуть отримати копію офіційної відповіді того чи іншого медичного закладу, щоб використати її при спілкуванні з несумлінними працівниками.


Прес-служба
Чернігівської обласної організації
Політичної Партії «Демократичний Альянс»



Теги:безкоштовна медицина, Демократичний Альянс, Благодійність


Читайте також



Коментарі (0)
avatar