реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Облрада вимагає зупинити поштове свавілля

Бурхливою була сесія Чернігівської обласної ради – кілька категорій небайдужих громадян пікетували зібрання депутатів та напружено вслухалися в хід обговорення. До будинку обласної ради з лозунгами та вимогами прийшли лісівники, ветерани АТО, представники різних політичних партій.

Проте були питання, які об’єднали депутатів і мітингувальників – так одностайно було ухвалено звернення до керівництва держави з вимогою припинення так званого «поштового» геноциду проти сільського населення та визнання проекту «Укрпошти» «Сільське відділення» на теренах Чернігівщини недоцільним.

Майже одноголосно було затверджено і звернення обласної ради до найвищих владних інстанцій щодо недопущення підвищення тарифів на газ та інші енергоносії, Висловилися депутати і за створення комунальної установи «Чернігівський обласний центр комплексної реабілітації учасників бойових дій та членів їх родин».

Розглядаючи звіт про виконання обласного бюджету за I півріччя 2018 року, депутати відзначали, що в порівнянні з відповідним минулорічним періодом доходи крайової скарбниці зросли майже на мільярд гривень. Що й дало змогу поліпшити інфраструктуру територіальних громад області. Цікаво, що вперше фіксується зростання рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення – її надійшло майже 10 мільйонів гривень. Мова йде про південні райони області, де видобувають нафту і газ, але й розбивають місцеві дороги, в багатьох селах зникла вода в колодязях. Тож тепер, хоч ще й невеликі гроші, але їх можна буде спрямовувати і на ремонт доріг, і на буріння свердловин для видобування води.

Найгострішим питанням стало давно вже обговорюване в області питання передачі так званих колгоспних лісів у власність територіальних громад. Ще 2000 року обласна рада фактично привласнила ці ліси, утворивши комунальне підприємство «Чернігівоблагроліс» та відповідні районні підрозділи. Але ці ліси насаджені самими мешканцями сіл і громади, особливо об’єднані в ОТГ, вимагають повернення собі своїх власних лісів.

Городнянські лісівники не тільки блокували у себе в райцентрі головну трасу, але й усім колективом приїхали на сесію обласної ради, вимагаючи передачі свого підприємства «Городнярайагроліс» у підпорядкування ОТГ. При цьому вони заявили про вихід зі складу обласного підприємства.

«Це не власність обласної ради, це спільна власність. Ми віддавали її для ефективного керування, сьогодні ми не бачимо ефективного управління», – говорить про ліси Андрій Богдан, голова Городнянської об’єднаної територіальної громади. А його колега – голова Іванівської ОТГ Сергій Гарус наголосив: «Нам чомусь радо віддають освіту, культуру і все інше. Там, де ми витрачаємо ті кошти. Але не хочуть віддати те, що приносить кошти».

Проти передачі лісів громадам виступили депутати від Радикальної партії Ляшка, «Батьківщини» та «Опозиційного блоку». Натомість депутат від Блоку Петра Порошенка, підприємець Володимир Лобосок виступив за передачу городнянцям їх лісів, бо «завтра всі лісгоспи приїдуть сюди». Зрештою, голова обласної ради Ігор Вдовенко, заявивши, що всі запропоновані проекти рішень недосконалі, оголосив про закриття засідання, але сесія буде продовжена. Дату буде оголошено пізніше.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"
м. Чернігів



Теги:Смілянський, Чернігівська обласна рада, пілотний проект, Укрпошта


Читайте також



Коментарі (0)
avatar