реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Обережно: крига!

Незважаючи на досить морозну зиму, а отже, й досить міцний лід на річках, все ж таки періодично гинуть люди. Причини – необережність у місцях, де сильна течія, вимивини внаслідок скидання теплих вод із підприємств тощо.

Любителям зимової риболовлі потрібно також знати: не можна пробивати поруч багато ополонок, не збиратися великими групами в одному місці, не пробивати ополонок на переправах, не ловити рибу біля вимивин, завжди мати біля себе міцну мотузку завдовжки 10 — 15 м. Про специфіку перебуваня на льоду розповідає працівник управління охорони і використання водних живих ресурсів та регулювання рибальства у Чернігівській області Віктор Назаренко.

Якщо людина опинилася на крижині чи біля ополонки, надавати допомогу потерпілому потрібно лежачи на льоду. Дійте рішуче: у крижаній воді переохолодження настає за декілька хвилин. Ідучи на допомогу, підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і пробирайтеся таким чином. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше ризикуєте опинитися у воді. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину. Кидати пов'язані ремені, шарфи або дошки треба за 3 — 4 метри.

Якщо ви не один, тоді, взявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому.

Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть з небезпечної зони. Потім укрийте його від вітру і якнайшвидше доправте в тепле місце, розітріть, переодягніть у сухий одяг і напоїть чаєм.
Про специфіку перебуваня на льоду дає пояснення працівник управління охорони і використання водних живих ресурсів та регулювання рибальства у Чернігівській області Віктор Назаренко.
— У своїй роботі ми керуємося службовою інструкцією «Про пересування на льоду». Згідно з документами рибоохоронні роботи на льоду проводяться на снігоході і пішки. Перед виходом на завдання старший групи повинен ознайомити учасників групи із прогнозом погоди, особливостями водойми. Особи, що керують снігоходом, повинні мати права та пройти медогляд. Вони також повинні переконатися у технічно справному стані снігоходів.
Під час руху по льоду кожен працівник повинен мати льодоступи (рачки), два загострених металеві штирі, з’єднаних між собою шнуром. Кожна рейдова група повинна мати пішню, міцну мотузку довжиною 50 метрів. Кожний снігохід має бути забезпечений рятувальними жилетами.

Забороняється рухатись льодом пішим порядком при товщині льоду менше 10 см, а на снігоходах — при товщині льоду не менше 15 см.

При вимірі товщини льоду в рахунок береться тільки твердий лід, а шари снігового, пористого та зволоженого льоду в рахунок не беруться.

Забороняється підходити до краю льоду ближче 5 метрів, а на снігоходах під’їжджати ближче 10 метрів до краю.
Обстеження льоду повинно проводитися не менше ніж двома співробітниками, які рухаються один за одним на відстані 3 — 5 метрів, при цьому обв’язуються загальною мотузкою, за яку тримаються інші учасники робіт. Головний перевіряє лід пішнею. Якщо пішня пробиває лід з одного удару, треба повернутися і вибрати інший шлях або припинити роботу. Обстеження льоду здійснюється у випадках першого виходу на лід на ділянці водойми із сильною течією, при відлизі.

Людині, яка провалилася в ополонку або в льодяний пролом, необхідно швидко розкинути руки і намагатися утримуватися на поверхні льоду, потім викинути руки вперед або повернутися на спину і відкинути руки назад, намагатися самостійно вибратися із загрозливого місця, застосовуючи для цього металеві штирі, стромляючи їх у лід.

Якщо один з членів групи провалився під лід, інші члени групи повинні обов’язково із застосуванням мотузки, пішні, довгої жердини та інших підручних засобів наблизитися до небезпечного місця, допомогти людині, яка провалилася, вилізти на лід, доставити її у небезпечне місце і надати першу медичну допомогу.

Записував Олександр ЯСЕНЧУК




Теги:пішня, крига, Порятунок, риболовля, водойма, Небезпека


Читайте також



Коментарі (0)
avatar