реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Обережно: Чернігівщиною мандрують шахраї! Попередьте літніх людей!

Село Лебедівка, Максимівської сільської ради, Козелецького району розкинулося на мальовничому березі Десни. До Чернігова від нього ближче ніж до райцентру. Завдяки місцевим бізнесменам, тут організоване непогане забезпечення продуктовими та промисловими товарами. Деякі його жителі навіть фінансово спроможні і виписують пресу, а радіо та телебачення і поготів є в кожній хаті.

І, тим не менше, інформація про найбільш поширені способи шахрайств, напевне до села не дійшла, а якщо і дійшла, то в свідомості селян не відклалася. Бо інакше як можна пояснити ситуацію, коли у шахраїв «пройшов» всім давно відомий спосіб з «обміном грошей».

16 листопада зранку близько 8-ї години до 81-річного місцевого жителя завітала неочікувана гостя — жінка віком приблизно 35-40 років. Візитерка представилась контролером банку з самого Чернігова та сказала, що в державі готується грошова реформа і скоро будуть мінятися гроші, тому варто б подбати про це заздалегідь. А оскільки дідусь вже доволі похилого віку, то банк, піклуючись про таких літніх людей, відрядив своїх працівників допомогти їм без проблем перейти на нові грошові купюри. Для цього лише треба переписати номери старих банкнот, а завтра вона вже привезе новенькі щойно надруковані гроші.

Старенький, повіривши улесливому тону псевдо-банкірши, виніс їй всі свої заощадження. Далі все розвивалося по вже «накатаному» сценарію: жінка переписала номери, а гроші заклеїла в конверт та віддала господарю, сказавши що завтра, 17 листопада, вона приїде і привезе нові гроші. Коли ж дідусь отямився і вирішив перевірити вміст конверта – звідти висипалися лише чисті акуратно нарізані папірці (знайома, давно відома схема). А дві тисячі гривень (всі заощадження, які дідусь назбирав на «чорний день») зникли разом з аферисткою. Слідчо-оперативна група райвідділу, яка прибула на виклик, вилучила лише речові докази – конверт, та записала прикмети шахрайки: жінка років 35-40, вдягнена в темно-синю курточку та хустину жовто-коричневого кольору. Більше ніяких прикмет дідусь не запам’ятав.

Подібна доля спіткала і ще одну жительку Козелецького району, 79-річну бабу Оксеню з села Пушкарі Скрипчинської сільської ради, що всього за 7 кілометрів від райцентру. Непрохана гостя навідалася до неї днів 10 тому. Може менше, а може більше. Точних чисел жінка не відстежує і не пам’ятає. Тоді невідома жінка теж представилася працівником банку, щось розповідала про грошову реформу та пропонувала переписати номери банкнот, а потім привезти нові гроші. В результаті спілкування, зі схованки господині зникло 16 тис. грн. (!). Все, що старенька наскладала впродовж багатьох років з жалюгідних копійок скупої пенсії. Прикмет невідомої «добродійки», старенька, звичайно ж, не запам’ятала. Та вона навіть і не знала, що її гроші зникли. Тільки коли до неї приїхали діти та вирішили перевірити, чи всі заощадження на місці – виявили, що схованка порожня! Тут і пригадався візит таємничої «банківської працівниці». Одразу все стало зрозуміло.

Наразі міліція шукає зловмисників і в черговий раз застерігає та попереджує громадян: не довіряйте незнайомим «доброзичливцям», не проводиться ніякої грошової реформи, щодо будь-яких соціальних виплат та гуманітарних допомог, довіряйте лише знайомим вам соціальним працівникам соцзабезу чи опікунам. На крайній випадок перевіряйте документи у непроханих благодійників, зателефонуйте в сільраду, запитайте про ту чи іншу акцію. В разі скоєння біди якомога швидше повідомте міліцію. Чим швидше правоохоронці отримають інформацію про злочин, тим легше буде його розкрити «по гарячих слідах».

ВЗГ УМВС України в Чернігівській області




Теги:грошова реформа, шахрайство, грошы


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
АНЕКДОТ:

Едет шофер из командировки, видит - цыганка голосует. Думает, посадить
или нет. Посадишь - наговорит чего-нибудь, не посадишь - наколдует. Ну,
думает, дай посажу, пусть болтает.
Цыганка ему и говорит:
- Дорогой, золотой, бриллиантовый, дай я тебе погадаю.
- Нечего мне гадать. Что было - знаю. Что будет - узнаю.
- Ну, тогда я тебе три правды скажу.
- Ну, говори.
- Первая правда - луна светит, но не греет. Правда?
- Правда.
- Козел бороду не бреет. Правда?
- Правда.
- А третья правда - твоя жена Манька ходит к соседу.
- Не может быть, неправда, не верю.
- Хочешь - верь, хочешь - не верь!
Приехал шофер домой, жена его встречает, собирает на стол, бутылочку
ставит. Выпили, поели, и стал он рассказывать, что ему цыганка сказала.
Первую правду он сказал, Манька говорит:
- Ой, правду сказал!
Вторую правду сказал, Манька опять соглашается.
- А третью правду я тебе, Манька, не скажу.
Она к нему пристала: скажи да скажи. Он и говорит:
- А третья правда - у соседа Ваньки во-о-от такой малюсенький.
- Ну уж это неправда!

avatar