реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

О шостій вечора після війни...

Ми чекаємо перемоги, ми прагнемо перемоги, ми наближаємо перемогу, як тільки можемо і робимо те, на що тільки здатні.А чи уявляємо ми те, що буде після перемоги?

Далі ви прочитаєте текст, який вас обурить, виведе з рівноваги та навіть декого занурить у стан депресії. Але це озвучити не лише можна, а й необхідно. Бо від цього залежить наше подальше життя.

Так яке ж буде наше життя після перемоги?
Перше, з чим ми стикнемось - безгрошів'я. Вже зараз знайти бодай якусь роботу - майже неможливо. А знайти гарну зарплату ще менш реально. І це за умови, що величезна частина суспільства фізично не перебуває в Україні.

Оті обурення військових щодо зниження зарплат - це ще квіточки. Ягідки їх чекають по поверненню додому, коли після навіть тих 25-30 тис гривень на місяць (про 100 тис і мови нема) вони опиняться віч на віч з реальними побутовими проблемами, де волонтери попоїсти не привезуть, авто заправляти доведеться виключно за свої, а заробити грошей у кращому випадку вийде не більше 10 000 грн на місяць, вислухуючи москворотого дрища-начальника в окулярах, який за спізнення на роботу впаяє штраф розміром з тижневий заробіток.

Сподівання на пільги можна вже забувати назавжди. Оті безкоштовні проїзди, дешева комуналка, додаткові відпустки, лікування і т.п. - залишаться у мріях. Такого навантаження жоден бюджет не потягне. Банально нема і не буде грошей, щоб покривати ті пільги. Випхання з маршруток не буде, бо самих маршруток не буде. Не може перевізник возити дві третини салону безкоштовно. Саме безкоштовно, бо компенсації за ці пільги держава нікому не сплатить. І так в усьому. Тут або скасування пільг, або закриття бізнесу. Інше неможливе.

Також слід згадати про "я тебе туди не посилав". Ой як палатиме у багатьох. Палатиме не просто, а яскраво. І будуть побиття на вулицях, у магазинах, на роботі і навіть вдома. Образи накладатимуться на неврівноваженість та зруйновану психіку ветеранів і пол'ється кров річками, а тюрми наповняться мешканцями. І не треба себе тішити надією, що суспільство буде інше та з повагою буде ставитись до кожного, хто воював. Не буде - визнайте це.

Вояки прийдуть додому з думкою, що тепер всі навколо їм винні за кожен день в окопі, під обстрілами, за те, що він там був. Вимагатимуть, саме вимагатимуть, до себе поваги від усіх навколо. І на ці вимоги отримають відповідь. Оту, про яку я згадав вище.

Наступне - це зухвальство влади. Саме влада буде маніпулювати суспільством і ветеранами, щоб зіштовхнути їх між собою, аби тільки втриматись на керівних стільцях. Об ветеранів витиратимуть ноги, будуть звинувачувати в усіх проблемах, тикатимуть за кожну найменшу провину, а свої помилки спишуть на простих людей. Держава закрутить так гайки, що мало не буде нікому.
І це все - стосується виключно суспільства.

Але після перемоги буде ще й багато іншого. Наприклад, економіка - її нема і не буде ще довго. Грошей держава не має від слова "взагалі", а допомога за красиві очі припинеться, як тільки не буде потреби далі воювати. Самі для себе ми зараз заробляємо лише 20% від потрібного. Виробництва стоять, бізнес стоїть, все стоїть і рушати навіть не думає.

Гривня взагалі нічим не забезпечена, окрім щотижневих безкоштовних траншів, розміром як річний бюджет будь-якої області. Їх не буде - не буде нічого.

І це ще ви не уявляєте, що буде з комунальним сектором. Отой блекаут, який ми пережили - буде як новорічна ялинка у порівнянні з темрявою, що нас чекає. То нас вимикали, бо типу електрики не вистачало. А після перемоги будуть вимикати містами і районами через несплату за спожите. А тарифи зростуть разів так у 5, якщо не більше. І так само вода, тепло, газ... Якщо зараз комуналка вкладається у 3-4 тис грн, то після перемоги ця сума перетвориться на 10-14 тис грн. І це ще без умови інфляції, яка неодмінно буде. Гривня здешевшає у рази. Долар по 100 або навіть по 200 - протягом року після перемоги є цілком реальним майбутнім.

Але... хто ж зараз про це думає? Та ніхто. А ще менше тих, хто до цього готується.

Виїхати, сховатись, втекти - не вийде. Навіть тих, хто зараз по Європах пересиджує війну і ще не отримав громадянства інших країн - прохатимуть на вихід з речами. "...Нема війни - ми вас не затримуємо. Додомку любі. Погостювали і досить. Нам свої проблеми вирішувати треба і без вас це зробити набагато простіше...".
Тож... буде важко. Дуже важко, незрозуміло, до відчаю і крику. Можливо це триватиме не довго, а можливо і десятиліттями. І це торкнеться кожного, усіх без винятку.

Тому...
Мало чекати перемогу. Треба думати як жити після перемоги. Чим жити, як виживати, як відновлюватись, як будувати все, про що мріємо зараз.

І все це, що я виклав, не залежить від вашого обурення чи схвалення. Воно залежить виключно від того, чи на часі турбота про майбутнє чи "нада проста нємнога падаждать"....

Анатолій ЯРОВЕД



Теги:Анатолій Яровед, широка війна, життя після перемоги


Читайте також



Коментарі (0)
avatar