реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Новий закон «Про громадські об’єднання» - ще один крок до однопартійності ?

13 квітня 2012 року Президент України підписав закон «Про громадські об’єднання» № 4572-VI. Нагадаємо, що 22 березня 2012 року Верховна Рада ухвалила цей закон 334 картками нардепів з 420 «присутніх».
При цьому у фракції Партії регіонів проголосувало 179 з 192 карток нардепів; у фракції БЮТ-Батьківщина – 69 (100); фракції «НУ-НС» – 36 (65); фракції блоку Литвина (Народна партія) – 20 (20); групи «Реформи за ради майбутнього» – 19 (19); позафракційних – 11 (29). Фракція КПУ у повному складі, Юрій Кармазін та Віктор Матчук (обидва фракція «НУ-НС») голосували проти цього закону.
Ініціаторами цього законопроекту були: від фракції Партії регіонів представник Президента у ВРУ Ю.Р. Мірошниченко та А.П. Пінчук, від фракції БЮТ-Батьківщина – А.В. Шевченко, С.П. Подгорний, від фракції «НУ-НС» – Л.Ю. Оробець, від фракції Народної партії – Ю.О. Литвин.
Таким чином, підготовка законопроекту та голосування за Закон України «Про громадські об’єднання» певним чином подібна до прийнятого восени минулого року опозицією і партією влади «компромісного» Закону України «Про вибори народних депутатів».
Новий Закон України «Про громадські об’єднання» визначає правові та організаційні засади реалізації права на свободу об’єднання, гарантованого Конституцією України та міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, порядок утворення, реєстрації, діяльності та припинення громадських об’єднань.
Як запевняють представники партії влади, цей закон значно спростить діяльність громадських організацій. Крім того, з 1 січня 2013 року (дата введення в дію цього закону) надасть право громадським організаціям діяти на всій території України незалежно від місця реєстрації, займатися підприємницькою діяльністю без мети одержання прибутку. До того ж буде скорочено термін на реєстраційні процедури при створенні громадських організацій до 7 днів з моменту звернення та скасована плата за її реєстрацію.
Закон містить також норму, відповідно до якої громадські організації, легалізовані на момент введення закону в дію, мають протягом п’яти років привести свої статути у відповідність з цим законом на безоплатній основі.
Головним аргументом у «співпраці» опозиції і партії влади при ухваленні цього закону було те, що цим кроком буде виконане рішення Європейського суду з прав людини, у якому він звертав увагу на те, що українське законодавство не відповідає сучасним правовим реаліям.
На жаль, радіти передчасно…
Більше схоже на те, це ще один вагомий доказ відмови партії влади (великого бізнесу) від формування демократичної багатопартійної моделі розвитку України, яка передбачає можливість зміни владних команд після парламентських виборів. Партія влади бачить головним своїм опонентом і партнером не опозиційні політичні партії, а контрольовані нею громадські організації. Крім того можна припустити, що це така собі подачка, яка має приховати категоричне небажання привести до європейських демократичних норм положення Закону України «Про політичні партії в Україні».
Про це ж, до речі, свідчить факт поглинання 17 березня цього року Партією регіонів на чолі з М.Я. Азаровим партії «Сильна Україна» С.Л. Тігіпка та повернення у виконавчу владу П.О. Порошенка.
Отже, тандемом Азаров-Янукович зроблено ще один крок до однопартійної моделі влади на зразок російської «керованої» демократії.
Коли ж нарешті перед реальною загрозою втрати незалежності й європейської перспективи українська демократична спільнота схаменеться і відмовиться від безглуздого взаємопоборювання, а навпаки використає новий закон «Про громадські об’єднання» для розбудови громадянського суспільства в Україні ?

Сергій Соломаха,
делегат І та IV форумів
Громадянської асамблеї України


P.S. Символічно, що 22 березня 2012 року одночасно з прийняттям Верховною Радою України закону «Про громадські об’єднання» в Українському домі в Києві проходив IV форум Громадянської асамблеї України. Для тих, хто вперше чує цю назву: ГАУ — найбільше в країні об’єднання громадських та експертних організацій, створене у 2007 році. На сьогодні ГАУ об’єднує близько 400 організацій і спонсорується Міжнародним фондом «Відродження».
IV форум ГАУ присвячувався відразу кільком важливим для громадянського суспільства в Україні питанням. В одній із трьох секцій цього форуму обговорювалися наступні парламентські вибори 28 жовтня 2012 року і стратегія поведінки громадських та експертних організацій у цей період.
У другій — успіхи й сподівання громадських організацій та об’єднань.
У третій секції - обговорювався проект створення Громадянської конституційної асамблеї.





Коментарі (2)
avatar
1
Пане Сергію!
На Ваше риторичне запитання відповідь одна - ніколи.
avatar
2
Пане Горяєв, ніколи не кажіть - ніколи.
avatar