реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Новий Білоус гукає сусідів

Новий Білоус шукає сусідів, щоб об’єднатися у громаду, адже втрачає гроші. Село добре заробляє, але через брак населення має ділитися надлишками із державою. Щоб усі до копійки гроші лишалися у громаді, Новий Білоус пропонує біднішим сусідам приєднатися до них і разом розпоряджатися тим, що самі заробили.

Вдруге збираються жителі Старого Білоуса, щоб вирішити, чи об’єднуватися в нову громаду з сусідами. Ініціативу подав Новий Білоус як центр майбутньої громади – це відповідає перспективному плану створення ОТГ, який ухвалила обласна рада ще в 15-му році. Рік тому Новий Білоус уже «зробив пропозицію» Старому, і так само жителі збиралися на громадські слухання, але офіційного рішення тоді так і не ухвалили. Це – друга спроба.

Експерти Центру розвитку місцевого самоврядування підтримують об’єднання «двох Білоусів», хоча остаточне рішення ухвалювати громаді. Новий Білоус – багатший, бо на його території зареєстровані кілька потужних підприємств, а Старий Білоус – більший за кількістю населення. Закон передбачає, що держава надає фінансову допомогу ОТГ в залежності в тому числі від кількості населення. Надлишок доходів держава вилучає. Тому багатшому селу вигідно запрошувати до себе сусідів і таким чином разом отримати більше субвенцій на спільні потреби – будівництво, медицину, освіту, культуру.

Новий Білоус запропонував об’єднання в одну громаду, крім Нового Білоуса, ще Редьківці, Рудці, Мохнатину, Довжику, Кувечичам. В усіх цих селах проходять громадські слухання. На громадських слуханнях більшість учасників проголосували за об’єднання з Новим Білоусом. Далі це рішення затвердять або відхилять депутати на сесії сільради. Вибори в новій громаді відбудуться цієї осені. Вперше межі ОТГ впритул наблизяться до околиць Чернігова. ОТГ



Теги:ОТГ, Новий Білоус, децентралізація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar