реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Носяться з тою Казанською...

Знаєте, як легко й просто впізнати, хто ходить до російської церкви?Прогляньте свою стрічку: бачите вітання з Казанською? Ну, от і з’ясували.

Здебільшого, ці вітальники і до церкви ходять три рази на рік. І не на Казанську, до речі.
І ці люди не вітаються на ФБ, скажімо, з днем вшанування Феодосія. А звідки вони дізналися чи як згадали про вшанування саме цієї ікони?

З ФБ?
Я не закликаю «віддавати святих і святі ікони російській церкві». Я не берусь влазити в ту царину, де не є фахівцем. Я за те, щоби ми розумілися на елементарній «інформаційній гігієні».
А для цього нехай кожен, хто вітав з Казанською, відповість собі самому на питання: а звідки ви дізналися про це свято?

______——————
Повторю минулорічний допис. Здається, ситуація за цей рік ой як змінилася: он люди так прозріли, що дні війни стали рахувати. Вісім років не помічали, а тут здрасьтє…

«З чим мене сьогодні вітають?
Може в мене й паранойя на все російське, але ж на восьмому році війни з цією країною мене можна зрозуміти.

Читаю Вікіпедію ( ціну їй знаю):
Каза́нська іко́на Бо́жої Ма́тері — одна з найбільших святинь Російської Православної Церкви.
День Казанської ікони Божої Матері святкується 22 жовтня за старим стилем (4 листопада за новим) на честь взяття ополченням громадянина Мініна та князя Пожарського московського Китайгорода, а наступного дня і московського кремля. 25 жовтня війська Мініна і Пожарського хресним ходом на чолі зі списком (копією) Казанської ікони Божої Матері ввійшли до Москви. На 22 жовтня на честь порятунку Москви від поляків встановлено особливе святкування Казанської ікони Божої Матері. Спочатку воно розповсюджувалося на Москву, а після 1649 року, по повелінню царя Олексія Михайловича, — на всю Московську державу.

Але є і продовження, як вишенька на торті:
День народної єдності (День народного єднання) — офіційне, національне свято Російської Федерації. Святкується щорічно 4 листопада з 2005 року. До Жовтневого перевороту 1917 року відмічався під назвою дня Казанської ікони Божої Матері.

Тож не вітайте. Для мене це як привіт з «братньої росії», от чесне слово.
Єдине, що гріє, то це напис на пам’ятнику Мініну і Пожарському: «Сочинил и изваял Иван Мартос родом с Ични». Хоча свого часу московський екскурсовод на моє питання «А де це?» відповіла «На Лазурном Берегу», а питерська ( бо похований наш земляк Іван Мартос саме там, в Олександро-Невській лаврі) наблизила нашу Ічню до справжніх координат: «Это местечко в Молдавии».

Ну-ну. Думаєте, вони й правда не знають, що Ічня в Україні? Але задовго до відкритої агресії відкидали все українське, як неіснуюче.
А ви носитеся з цим днем…»

І таки ж носяться, прости Господи…

Тетяна МИРГОРОДСЬКА



Теги:Тетяна Миргородська, дерусифікація, Казанська, деколонізація, російські свята


Читайте також



Коментарі (0)
avatar