реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Незручні питання у Бабиному яру

Скільки вбито нацистами людей у Бабиному яру Києва - точно не відомо, попри хвалений німецький порядок. Називають від 70 до 150 тисяч. Але хіба менша цифра поменшує біль?

Особисто рейхсфюрер Генріх Гіммлер і головний ідеолог «остаточного вирішення єврейського питання» Адольф Ейхман приїхали тоді до окупованого Києва і за їх рішенням почалося помпування трупами Бабиного яру.

Євреї покірно йшли з клуночками до своєї погибелі. Але тут розстрілювали не тільки євреїв - зокрема, розстріляно і 621 члена Організації українських націоналістів. Але чомусь до пам'ятника видатній поетесі Олені Телізі та поетову, археологові, видатному теоретикові Олегу Ольжичу квітів до їх хреста не покладають владці та люди у кіпах. Комусь треба монополію на мучеництво?

І виявляється, попри хвалену жагу євреїв до переслідування своїх кривдників, керівники розстрільних команд, в основному, померли своєю смертю. Перші розстріли здійснювала зондеркоманда «4А» під командуванням штандартенфюрера СС Пауля Блобеля, а керівником масових розстрілів був генерал-майор Курт Ебергард. Ебергард, наприклад, уникнув справедливого покарання й помер 1947 року в Штутгарті своєю смертю. Уникнув її й генеральний комісар Києва Гельмут Квітцрау, який дожив до 1999 року. Зате пам'ятаємо як катрупили українця Івана Дем'янюка євреї, хоча він був лише охоронцем концтабору...

А далі постає ще питання, на яке не хочуть відповідати ті, хто створив культ мучеництва навколо Бабиного Яру - як відомо, німці розстріляли виключно бідних євреїв, тих, хто не зміг евакуюватися. Чому багаті і владні євреї кинули своїх одноплемінників? Влада в радянському Києві була майже всуціль єврейською перед німецькою окупацією і комуністи знали про політику гітлерівців щодо єврейського питання - чому їх кинули?
Пригадується, як щось казав ідеолог сіонізму про природність єврейських смертей у Європі задля побудови єврейської держави...

Більше 2 тисяч українців євреї визнали праведниками світу (світу! а за врятування, наприклад, циган чи турок праведниками світу не стають - світ хіба тільки єврейський?) за врятування євреїв під час другої світової війни. Рятувала єврейську дівчинку і дружина головнокомандувача УПА Романа Шухевича, що не позбавило сіоністських ідеологів стриму від звинувачення командира у співпраці з гітлерівцями... Сотні єврейських дітей врятував і митрополит греко-католицької церкви Андрей Шептицький. Але праведником світу його євреї не визнали, бо ...християнин. До речі, а якби українці придумали титул "праведників світу" за врятування українців - скільком би євреям дали це звання?

Схилімо голови перед єврейськими, українськими, ромськими жертвами Бабиного Яру і припиняймо спостерігати монополію на пам'ять. Та навчімося давати чесні відповіді на всі питання. По Євангелії: кажи "так- так" чи "ні-ні", все решта від лукавого. Якою б мовою лукавий не говорив...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Бабин Яр, Андрей Шептицький, праведники світу, ОУН


Читайте також



Коментарі (0)
avatar