реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Невдовзі кордон у Любечі буде узаконений

У Білорусі парламент нічого не робить без волі президента, як нічого не робить і всупереч волі президента. Тому і договір про визнання кордону між Україноію і Блоруссю був "на ратифікації" 13 років. Білорусь вимагала визнати борг українських підприємств, як державний, а Україна відмовлялася брати на себе борги окремих підприємств. Таким чином, юридично оформленого кордону у нас і не було.

Аж ось нарешті після візиту президента Білорусі Алєксандра Лукашенка в Україну і переговорів з Президентом України Віктором Ющенком вдалося справу зрушити і уряд Білорусі подав договір на ратифікацію.

Вихід з цього глухого кута пов’язують із політикою євроінтеграції України та Білорусі. Україна не може претендувати на членство в ЄС чи НАТО, коли у неї не врегульоване питання про кордон з кимось із сусідів. Білорусь, хоч і не претендує на це, але наразі теж хотіла б мати добрі зв’язки з Євросоюзом.

Білорусь минулого року кардинально змінила свою ізоляціоністську позицію щодо Заходу. І в цьому немало їй допомогла Україна. Зокрема, як визнав президент Лукашенко, Віктор Ющенко дуже багато зробив, щоб Білорусь приєдналася до програми ЄС «Східне Партнерство».

Уряди Білорусі та України домовилися про скасування двосторонніх антидемпінгових розслідувань, про режим вільної торгівлі між країнами та найширше співробітництво в усіх галузях. І взагалі взаємини офіційного Мінська та Києва останнім часом значно покращилися. З цим і пов’язане рішення білоруської влади (насамперед президента Олександра Лукашенка) направити Договір про кордон із Україною на ратифікацію, воно цілком відповідає характеру двосторонніх взаємин на нинішньому етапі.

А щодо питання боргу, то урядам вдалося і тут знайти механізм врегулювання, компенсації за рахунок постачань Білорусі української електроенергії за пільговими цінами.

При підготовці публікації використано статтю з сайту радіо "Свобода"




Теги:Лукашенко-Ющенко, кордон, Любеч, Білорусь


Читайте також



Коментарі (0)
avatar