реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

"Несерйозна" розмова про серйозне. Вибори у добу Хеллоуїн

Днями в редакції якось несподівано почалася розмова на тему найближчих виборів до місцевих рад. Одна колега зауважила, що цього року вибори проходитимуть саме тоді, коли у світі відзначають Хеллоуїн. «О, так це ж свято вампірів, відьом, привидів та іншої нечисті», — зауважила інша колега.
Заглядаємо в довідник. І справді, свята та фестивалі Хеллоуїн — одне з найдавніших свят у світі. Його історія налічує тисячоліття, і тут дивним чином поєднуються традиція вшанування злих духів і християнська — поклоніння всім святим.
У ніч із 31 жовтня на 1 листопада прийнято одягатися в костюми нечистої сили і влаштовувати маскаради. А ще по всій Європі цю ніч відзначають як перехід до зими. Вважається, що в цей час душі померлих відвідують свої колишні будинки, щоб погрітися біля вогню. Вони бродять по колу, збираючи пожертви їжі й питва у решти членів сім'ї. Душі померлих могли приймати різні обличчя — злі вселялися у тварин. Разом з ними є й інші темні сили: демони, домовики, відьми. Уся нечиста сила спускається на землю. Щоб не стати здобиччю мертвої тіні, люди гасили вогнища в будинках і вбиралися якомога страшніше — у звірині шкури й голови, сподіваючись розполохати злих духів.

Вважається, що цієї ночі всі бар'єри між нашим та «іншим» світами усуваються і відкриваються ворота між ними. Так що Хеллоуїн — це ще й спроба зрозуміти зв'язок між нашим і потойбічним світами. Ніч Хеллоуїна — це перехід через ворота з одного світу в інший, відкриття брами в зиму, в холодний світ, де все живе вмирає, але одночасно готується до відродження, звільняючись від усього зайвого, як дерева від листя.
Чи часом не символічними є прийдешні вибори і чи зміниться щось на краще від нашої участі у цьому дійстві? Хотілося б вірити, що так і буде, але наша песимістичність ґрунтується на досвіді попередніх усіляких виборів і надіях на краще, які так і залишилися, на жаль, сподіваннями.
У дискусії щодо місцевих виборів хтось вигукнув: «Колеги, схоже, нас тема мертвих зачепила за живе!» А інша співробітниця додала: «Так це ж і є воскресіння мертвого електорату». У дружньому, але досить емоційному обговоренні почули ще й такий вислів: «Навіть небіжчики вже голосуватимуть за кандидата».
Виходячи з того, що журналісти — теж люди, а отже, є прибічниками й антисимпатиками різних політичних сил, і вони мають право по-різному оцінювати діяльність політичних сил, то від колеги, яка довго відмовчувалась, раптом усі почули: «Що ви там не говоріть, а все рівно у вашого кандидата такого «даху», як у нашого, немає». Цим усе і сказано! Переможе той, хто має міцний «дах», під яким місце, як не прикро, обмежене — для всіх не вистачить. А краще, як зазначила ще одна колега, треба набратися терпіння, запастись гарбузами та й іти на вибори.
Чому саме гарбузами?
У ніч на Хеллоуїн люди відвідують сусідні будинки, що символізує мертвих у пошуках їжі. Маски бісів і гоблінів представляють злих духів. Ті, хто роздає солодощі, представляють людей, які намагаються умилостивити духів зла.

А гарбузова голова — невід'ємний символ Хеллоуїна. Із гарбуза видаляється серцевина, вирізується щось подібне до фізіономії людиноподібної істоти і всередину вставляється свічка. Гарбуз символізує одночасно закінчення збору врожаю, злий дух і вогонь, що відлякує його. Так концентруються древні повір'я в одному предметі. Але ще кажуть, що блукаючі вогники всередині гарбуза зі свічок представляють блукаючі душі, які застрягли між небом і пеклом.
А нам, українцям, якщо вже й дотримуватися обрядів Хеллоуїна, то краще слідувати іншій легенді, коли гарбузи і свічки ставили для відлякування від будинків злих духів. Тож і ми в редакції запасемося бодай одним гарбузом, аби наша «Біла хата» ще довго радувала своїх читачів, незалежно від того, з якої політичної команди будуть обрані депутати до місцевої влади, які «чомусь» після виборів так швидко забувають, що їх якраз обрали прості люди заради того, щоб вони захищали елементарні права виборців, а не тільки задля задоволення власних депутатських потреб, нехай і місцевого значення.
Сергій КОРДИК




Теги:розмова, Хеллоуїн, область, вибори, серйозне, Чернігів, місцевих рад, добу, Чернігівська


Читайте також



Коментарі (0)
avatar