реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Нерест! Раків ловити також не можна!

В області розпочалася операція “Нерест”, яка проводиться з метою посилення державного контролю за станом охорони, використання і відтворення рибних та інших водних живих ресурсів в весняно-літній нерестовий період.

Операція проводиться відповідно до вимог ст. ст. 20, 35 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища”, ст. ст. 57, 59, 60 Закону України “Про тваринний світ”, п. п. 39, 44 “Тимчасового порядку ведення рибного господарства і здійснення рибальства”, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 вересня 1996 року № 1192.

На період нересту Держекоінспекцією в Чернігівській області спільно з Чернігівдержрибоохороною, органами УМВС України в Чернігівській області та прикордонного загону для боротьби з браконьєрством створені оперативні рейдові групи та план спільних заходів. До рейдових груп будуть залучатися громадськість та представники ЗМІ.
Окрім рейдів на водоймах Чернігівської області створеними групами проводяться оперативні рейди на ринках області з ціллю недопущення фактів збуту незаконно добутих водних живих ресурсів.

З метою виявлення фактів перевезення незаконно виловлених та придбаних з порушенням законодавства водних живих ресурсів, створено спільні рейдові групи з держінспекторів з ОНПС та Чернігівдержрибохорони, спецпідрозділу “Беркут” та ДАІ для участі в рибоохоронних рейдах.

Також встановлено постійний контроль за використанням водних живих ресурсів, в тому числі за проведенням контрольних, науково-дослідних та науково-промислових ловів.
Наказом Чернігівдержрибохорони у Чернігівській області № 33 від 22.03.11р. “Про встановлення весняно-літньої заборони на лов риби, інших водних живих ресурсів у рибогосподарських водних об’єктах підконтрольних управлінню в 2011р.”:

Заборонено промислове і любительське рибальство та пересування будь-яких плавзасобів, крім суден спеціально уповноважених органів, які здійснюють охорону водних живих ресурсів, на період нересту риб і розмноження інших водних живих ресурсів в підконтрольних рибогосподарських водоймах у такі строки:
- у всіх водосховищах – з 1 квітня до 9 червня, включно;
- р. Дніпро – на ділянці від м. Лоїв, Республіки Білорусь до с. Дніпровське, р. Сож від населеного пункту Яриловицький Скиток до гирла річки – з 1 квітня до 31 травня, включно;
- у всіх інших річках в корінних водах – з 1 квітня до 20 травня, включно;
- у новостворених водних об’єктах, а також в придатковій системі річок та інших водних об’єктах – з 1 квітня до 29 червня, включно.

Заборонено всякий лов раків у водоймах, що підконтрольні управлінню в період виношування ікри, личинок першої і другої линьок з 1 квітня до 31 травня, включно, і з 1 серпня до 15 вересня, включно.

Нерестовищами оголошено р. Дніпро, р. Десна, р. Сож, р. Снов, р. Остер та інші річки, а також придаткові системи водойм, та всі інші рибогосподарські водні об’єкти.

Заборонено під час нересту проводити у рибогосподарських водних об’єктах та в прибережних захисних смугах будівельні, днопоглиблювальні, вибухові, бурові, сейсмологічні роботи, видобуток гравію та піщано-ракушкової суміші.

Також Держекоінспекція в Чернігівській області повідомляє, що існує перелік місць, відкритих для любительського рибальства в період весняно-літньої заборони однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега.

Даний перелік Чернігівдержрибоохороною розміщується в друкованих засобах масової інформації.

Тетяна Войтенко,
головний спеціаліст у зв’язках
з громадськістю та ЗМІ
Держекоінспекції
в Чернігівській області




Теги:Екологія, Десна, Дніпро, нерест, екологічна інспекція, раки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar