реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Неприйнятий і визначний

Сьогодні 140- річчя людини, про яку мали би говорити всі українські медіа і першими - націоналісти. Але крім ресурсів Народного Руху та інтерв'ю Сергія Квіта журналу "Локальна історія" я не зустрічав про нього розповідей. Хоча, звісно, не претендую на моніторинг всього інтернетпростору, мова лише про мою стрічку.
Отже, 140 років ідеологу українського націоналізму, блискучому літературознавцю, журналісту, редактору Дмитру Донцову.

Це той Донцов, що його звали і фашистом, і антисемітом, і якимось інтегральним націоналістом, і ворогом комуняцької влади і тільки останнє - правда.

Се унікальний чоловік - почитайте хоча б у Вікіпедії його біографію. Унікальний уже від походження - неукраїнець став україннішим за українців... Його твори вплинули на голову ОУН Євгена Коновальця і командувача УПА Романа Шухевича, на видатних поетів і письменників Евгена Маланюка, Олену Телігу і Олега Ольжича...

Але патентовані націоналісти так його й не люблять досьогодні (про комуністів та інших симпатиків єресей мовчу - і так ясно). А чому? Може, через те, що він дійсно був правим і ніяк не можна уявити, щоби його партія виступала, скажімо, проти продажу землі. Чи через те, що він завзято пропагував версту "луччих людей", волів. щоб владу мали лицарі, а не свинопаси?

А стилістика його блискуча! А спостереження, скажімо, над українською радянською літературою чи російською - неперевершені. Вони тільки зараз можуть належно бути сприйняті українським поспільством. Бо, скажімо, коли я приніс одному українцю - редактору свою статтю, де непоштиво говорив про Достоєвського, той відмовився друкувати - мовляв, то ж геній! Ге, не читав він Донцова! Раджу...

До речі, коли кацапи окупували Мелітополь, перше, що зробили - перейменували вулицю імені Дмитра Донцова (так, він родом з Мелітополя) і на кого б ви думали? На вбивцю Коновальця і організатора вбивства Бандери - Павла Судоплатова. І хто там казав - не важливо, як зветься вулиця, аби була заасфальтована?! Читаймо Донцова, благо його твори вже перевидані в Україні.

Василь ЧЕПУРНИЙ

Колаж із сайту Захід. net



Теги:Дмитро Донцов, Мелітополь, Народний Рух, націоналізм, Василь Чепурний


Читайте також



Коментарі (0)
avatar