реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Не рубай тополю!

Не рубай тополю,
не рубай тополю,
Бо зустрінешся
з бідою.

Так закликає і застерігає відома українська пісня руйнівників і губителів живої природи, яких в усі часи народна мораль засуджувала, а доля нещадно карала.

Що ж зараз? Моралі нема, доля до таких, як вони, мабуть, прихильна, бо мало хто з них потерпає за свої злодіяння, а до людського осуду у нас ніхто не прислухається.

Черговий злочин проти природи, а значить, і здоров`я людей стався нещодавно в Чернігові. На вулиці Жабинського, біля будинку № 9 вирубали дві прекрасні тополі, що сягали пишними кронами мало не до п`ятого поверху і надійно захищали всі вікна торцевої стіни від вітрів, снігів, смогу, а найголовніше – влітку від нестерпної спеки, адже сонце тут стоїть чи не половину дня.

Коли 30 травня я вийшла з під`їзду і випадково побачила, як заленгоспівці на машині з люлькою активно обрізають верхівки дерев, то одразу ж почала вимагати від виконроба пояснень. Він приніс «Акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню, від 23.03.2012 р.» . В цьому документі були недостовірні відомості, а саме: зазначений вік тополь – 60 років – не відповідав дійсності, бо сам будинок здали в експлуатацію лише у 1968 р., а деревами його обсадили пізніше. До того ж, комісія, яка мала б підтвердити доцільність вирубки, складалась аж з…однієї особи, а треба було мінімум троє. І так далі. Прикро, що цей так званий дозвільний документ підтримали своїми прізвищами місцеві депутати: Артем Стах, голова комісії та Владислав Атрошенко, представник заявника. Їм, як народним обранцям, варто було б звернутися спочатку за дозволом до людей, що тут проживають, а не до фірмачів, котрим заманулось виламати в стіні окремий вихід та ще й зробити якусь прибудову, зайнявши спільну для всіх жителів прибудинкову територію.

Пригадую, як кілька років тому через цю фірму довелося зняти з чільної стіни будинку портрет Героя Радянського Союзу, нашого земляка – льотчика Дмитра Івановича Жабинського ( 1920 – 1945), іменем якого названо вулицю, натомість нахабно розмістили «привабливу» вивіску « Митний брокер».

Перечитавши сумнівний папір, я викликала на допомогу депутата Чернігівської міської ради В`ячеслава Лебедя. Він приїхав за кілька хвилин, і ми вже разом стали вимагати припинення вирубки. До нас приєдналися мешканці будинку та люди з сусідніх домів. Тут же написали колективного листа з багатьма підписами, протестуючи проти свавілля чиновників. Побачивши стрімкий розвиток подій, керівники фірми « Митний брокер» позникали з офісу, а ми домовились з бригадиром зеленгоспу призупинити роботу до з`ясування нами всіх обставин. Він пообіцяв нічого не пиляти й не рубати, адже дерева ще можна було б врятувати.

Однак, коли я повернулась сюди за годину, то побачила лише два пеньки та гору колод і зеленого гілля – ніхто й не збирався дотримувати своїх обіцянок, незважаючи на втручання відомих громадських діячів і обурення багатьох людей.

Надія ГАЛКОВСЬКА
Скорочено. Повністю -- в газеті "Сіверщина" за 14 червня



Теги:Владислав Атрошенко, Екологія, Артем Стах, Надія Галковська


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Шановна пані Надіє!
Ви навели пісню про українську пірамідальну тополю, а рубають "пухові" канадські. І правильно роблять. Хіба ж можна так близько, судячи по пеньку, садити біля будинку великі дерева? По-перше - пух, по-друге - світу божого не видно і у квартири сонце не заглядає, а по-третє - корені рушать фундаменти, а крона стіни.
avatar