реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Не ходіть по кризі!

Виходити на кригу – небезпечно для життя!

В період нестійкої сьогоднішньої погоди лід починає танути. Але, незважаючи на попередження з боку працівників МНС України про небезпеку прогулянок льодом, крижана стихія є великою спокусою для рибаків та любителів прогулятися. Деякі прогулянки закінчуються трагедією.

Згідно із статистичними даними з січня по березень минулого року на водоймах області загинуло 2-е громадян. Трагічні випадки мали місце в м. Чернігові та с. Нові Яриловичі Ріпкинського району.

Навчально-методичний центр ЦЗ та БЖД Чернігівської області нагадує основні правила поведінки на льоду.
Якщо Ви опинилися на льоду водойми, прислухайтеся, чи часом не тріщить він. Тріщить завжди тонкий і ламкий лід. (Безпечною вважається крига зеленуватого відтінку завтовшки не менш як 7 см, як що Ви йдете один, і не менше як 10-12 см – для катання на ковзанах (масового катання – 25 см)). Почувши легкий тріск, постарайтеся швидше дійти до берега, але не біжить! Як що лід під Вами почав тріскатися, негайно лягти на живіт і повзіть у напрямку до берега.
Якщо Ви опинилися в крижаній воді, намагайтеся без різких рухів, не відламуючи кромку, вибиратися на кригу спочатку грудьми, потім по черзі витягуючи ноги.

Найбільше небезпека для потопаючої людини – паніка. Як що Ви будете поводитися максимально спокійно, то шансів на порятунок з’явитися набагато більше. Пересуньтеся до того краю ополонки, де течія не понесе Вас під кригу. Не робить різких рухів.

Якщо хтось провалився під лід на Ваших очах, покличте на допомогу людей, а самі тим часом озбройтеся будь-яким ціпком, жердиною чи дошкою й обережно повзком рухайтеся до ополонки. Доповзати треба до того місця, з якого легко можна кинути ремінь, сумку чи простягнути ціпок. Коли потерпілий схопиться за якийсь предмет, допоможіть йому вибратися з води та нагадайте першу долікарську медичну допомогу (при необхідності). Потерпілого необхідно, як найшвидше, зігріти та викликати швидку медичну допомогу.

Ще одна порада пішоходам, якщо на вулиці ожеледиця.

Впасти в пухнасту кучугуру – не боляче. А ось впасти в ожеледицю на асфальт … .Тому краще не падати. Потурбуйтеся про те, щоб взуття відповідало погоді. Краще в ожеледь взувати черевики з гумовою, каучуковою підошвою і спеціальними протекторами для зимового періоду. Як що таких немає, а на вулиці дуже слизько, наклейте на підошву звичайний медичний пластир.

Якщо ви все ж таки посковзнулися і почали падати, то робить це уміло: голову краще за все притиснути підборіддям до грудей, а руки – до тулуба («руки по швам») ще під час падіння. Перший прийом вбереже потилицю від різкого зіткнення з тротуаром, а другий – від переломів та вивихів.


О. Атрощенко,

Навчально-методичний центр цивільного захисту
та безпеки життєдіяльності Чернігівської області.




Теги:крига, правила поведінки на кризі, ожеледиця


Читайте також



Коментарі (0)
avatar