реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Не доніс у ФСБ на сусіда? Отримай 6 місяців тюрми

Президент Путін підписав пакет так званих російських «диктаторських законів», які вводять одну з найжорстокіших у світі цензур інтернету та зв’язку, а також суттєво звужують права людини. Все це російська верхівка виправдовує необхідністю боротися з тероризмом.

Про те, що кількамісячна епопея з підготовкою та обговоренням у російській Держдумі цього так званого антитерористичного пакету законопроектів закінчилась, днями повідомив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков.

Ще раніше Рада Федерації Росії та Державна Дума проголосували за згадані законопроекти, які світові правники вже охрестили взірцем авторитарності та черговою спробою встановити тотальний контроль над громадянами. Автори сумнозвісних законів – депутат Держдуми Ірина Ярова та сенатор Віктор Озеров – вже стали антигероями у колах міжнародних експертів зі свободи слова та дотримання прав людини.

Тож які нововведення пропонує так званий антитерористичний пакет законів для і без того зацензурованої та зарегульованої Росії?

Найперше, закон значно посилює покарання за ряд злочинів і додатково вводить для цього нові статті до Кримінального кодексу.

Найцікавіше стаття – покарання за «недонесення до правоохоронних органів на особу, які вчинила, вчиняє або планує вчинити терористичний злочин». Враховуючи, що в Росії участь в акції протесту за права людини, банальний пост у соціальних мережах чи читання заборонених книжок можуть кваліфікувати як тероризм, то дана стаття дає безліч причин і і підстав для громадян щоб «стучати» на своїх сусідів, знайомих та колег по роботі.

Загальновідомо, що перелік речей, які російські правоохоронці можуть прив’язати та ототожнити з тероризмом, вже досяг небувалих розмірів. Відтак, легко представити собі використання даної «опції» для зведення рахунків з конкурентами, нечемними сусідами та просто з тими, хто не подобається політичному керівництву РФ. Покарання за «нестукачество» суворе – 100 тисяч рублів штрафу або півроку виправних робіт чи обмеження волі.

Читайте також: Хто шукає той знайде – у Брянській області відшукали екстремістів
http://cntime.cn.ua/yellow-time/item/14875-khto-shukaie-toi-znaide-u-brianskii-oblasti-vidshukaly-ekstremistiv.html

Окрім того, вводиться відповідальність за вчинення чи підготовку міжнародних терористичних актів. Так, за підготовку поза межами РФ вибуху, підпалу або інших дій, що піддають небезпеці життя, здоров'я, свободу або недоторканість громадян, можна гарантовано отримати строк від 10 до 20 років або навіть довічне позбавлення волі. Якщо в результаті такого міжнародного теракту загинула людина, то це карається позбавленням волі на строк від 15 до 20 років з обмеженням свободи на термін до 2 років або довічним позбавленням волі.

Прийнятий закон розширює список злочинів, за які притягують до відповідальності осіб, які досягли 14 років. Це проходження навчання з метою здійснення терористичної діяльності, участь в терористичному співтоваристві, участь в діяльності терористичної організації, неповідомлення про злочин, участь в незаконному збройному формуванні, викрадення судна повітряного або водного транспорту або залізничного рухомого складу, участь в масових заворушеннях, посягання на життя державного або громадського діяча, напад на осіб чи установи, які користуються міжнародним захистом, акт міжнародного тероризму.

Законодавці збільшили мінімальні строки по терористичних статтях: з 8 до 10 років у в’язниці – відтепер це мінімальний термін за вчинення чи підозру теракту.
Окремо прописали те, чого насправді найбільше бояться путінські чиновники та спецслужби: участь в акціях та мітингах. Відповідна стаття доповнена пунктом щодо покарання за схиляння, вербування або інше залучення в організацію масових заворушень. Таке карається штрафом в розмірі від 300 до 700 тисяч рублів або в розмірі заробітної плати за період від 2 до 4 років, або примусовими роботами на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Нещасливі часи настали і для релігійних організацій, які не мають культових споруд.

Відтепер для проповіді поза церквою чи іншим храмом необхідно мати при собі документи, що підтверджують наявність відповідних повноважень. А проповідникам та місіонерам заборонено порушувати громадський порядок, пропагувати екстремізм, примушувати до руйнування сім'ї, заподіювати шкоду здоров'ю, схиляти до самогубства, заважати дітям відвідувати школу, змушувати послідовників передавати своє майно релігійної організації і закликати їх до порушення закону.

Вся переписка та дзвінки росіян відтепер довго і акуратно зберігатиметься і перебуватиме у розпорядженні ФСБ. Адже операторів зв'язку зобов'язали зберігати інформацію про факти з'єднань три роки, а зміст переговорів і листування - шість місяців. Інтернет-провайдери повинні зберігати інформацію про факти з'єднань один рік, зміст переговорів, включаючи відео - шість місяців. Також ФСБ зможе вимагати від операторів і провайдерів ключі для розшифровки трафіку.

Наостанок: за повідомлення Кремля, дані закони вступають у силу з 20 липня. Відтак, цей день можна вважати кінцем навіть тих жалюгідних паростків демократії (часто – просто декоративних), які животіли у путінській Росії з початку 2000-х.

Андрій КОРЖЕНКО



Теги:доноси, фсб, демократія в Росії, стукачі


Читайте також



Коментарі (0)
avatar