реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Назви вулиць: пропозиції УНП і "Просвіти" враховані

Комісія з упорядкування найменувань вулиць м. Чернігова під керівництвом секретаря міської ради Олега Шеремета на засіданні 11 січня розглянула питання щодо приведення назв вулиць м. Чернігова до українського правопису. З відповідним листом до комісії звернулись голова Чернігівської обласної організації УНП Володимир Ступак та голова Чернігівської обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Василь Чепурний.

На прохання Чернігівської міської ради щодо приведення русифікованих назв вулиць міста Чернігова до узгодження з українським правописом професорсько-викладацький склад кафедри української мови і літератури Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка надав перелік вулиць міста з відповідними виправленнями. Отже, фахівці університету запропонували наступний правопис назв вулиць міста, зокрема: вулиця Василькова - вулиця Волошкова, вулиця Гнєдаша - вулиця Гнідаша, вулиця Кузнечна - вулиця Ковальська, вулиця Музикальна - вулиця Музична, вулиця Сиренєва - вулиця Бузкова та інші.

Зважаючи на вищевказане, комісія схвалила рішення про внесення змін у Перелік вулиць міста згідно з висновком фахівців з української мови та вирішила винести це питання на розгляд виконавчого комітету.

Члени комісії розглянули також пропозицію секретаря міськкому Комуністичної партії України Скоробагатька М.І. щодо увічнення пам'яті активних учасників боротьби з фашистськими окупантами, діяльність яких пов'язана з м. Черніговом – Короткова Федора Івановича – командира партизанського загону, першого секретаря Чернігівського міськкому партії у повоєнні роки, одного з організаторів відбудови міста, почесного громадянина Чернігова та Галанова Миколи Лукича – депутата Чернігівської міської ради депутатів трудящих довоєнного скликання, керівника підпільної групи в Чернігові, публічно страченого окупантами 22 березня 1942 року.

Під час обговорення цього питання члени комісії запропонували до перейменування вулиці, назви яких повторюються у житловому районі Олександрівка (вулиця Лисенка, провулок Шевченка та інші). Комісія доручила ініціаторам перейменування визначитись з вулицями та вивчити думку мешканців щодо перейменування, а після проведення громадських обговорень або загальних зборів надати відповідні пропозиції на розгляд комісії згідно зі Статутом міста.

На розгляд комісії з упорядкування найменувань вулиць м. Чернігова надісланий також лист Ради ветеранів ПАТ "Хімволокно" щодо присвоєння імені Радченка В'ячеслава Яковича – першого директора заводу синтетичного волокна одній з вулиць міста Чернігова. Члени комісії дійшли згоди з метою увічнення пам'яті Радченка В.Я. присвоїти його ім’я Міському палацу культури до 40-річчя його заснування та вирішили винести це питання на розгляд виконавчого комітету та міської ради.

Відділ зв'язків з громадськістю міської ради



Теги:Просвіта, назви вулиць, Чернігів, УНП


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
До чого тут короткови і прочі\ комуністи? А ще якогось Радченка загадали? давайте спочатку героїв пошануємо -- того ж таки Мазепу чи Героїв Крут!
avatar
2
До міської ради УНП і "Просвітою" були подані пропозиції щодо зміни назв 12-и вулиць і провулків:
1. вул. Богунського (№ 34 – відповідно до рішення міськвиконкому № 164 від 15.06.2009 р.) – вул. Богунська або Івана Богуна;
2. вул. Василькова (№ 53) – вул. Волошкова;
3. вул. Гнєдаша (№ 96) – вул. Гнідаша;
4. вул. Кузнечна (№ 227) – вул. Ковальська;
5. вул. Музикальна (№ 289) – вул. Музична;
6. пров. Музикальний (№ 290) – пров. Музичний;
7. вул. Овражна (№ 320) – вул. Ярова;
8. пров. Овражний (№ 321) – пров. Яровий;
9. вул. Профрад (№ 385) – вул. Профспілок;
10. вул. Річна (№ 390) – вул. Річкова;
11. вул. Розсвітна (№ 409) – вул. Світанкова;
12. вул. Сиренєва (№ 434) – вул. Бузкова.

Отже, в повідомленні Відділу зв'язків з громадськістю міської ради не має інформації щодо приведення до українського правопису вулиць і провулків:
1. вул. Богунського (№ 34 – відповідно до рішення міськвиконкому № 164 від 15.06.2009 р.) – вул. Богунська або Івана Богуна;
2. пров. Музикальний (№ 290) – пров. Музичний;
3. вул. Овражна (№ 320) – вул. Ярова;
4. пров. Овражний (№ 321) – пров. Яровий;
5. вул. Профрад (№ 385) – вул. Профспілок;
6. вул. Річна (№ 390) – вул. Річкова.

"Отже, фахівці університету запропонували наступний правопис назв вулиць міста,"
??7
На справді, фахівці універстету лише погодилися з пропозиціями від УНП і "Просвіти" щодо українського правопису перекручень у назвах вулиць.

Тож не має підстав радіти, тим більше, що не відомо як до цього поставляться у виконкомі і депутському корпусі.
avatar
3
Громадськість - це насамперед фахівці з топоніміки. Чомусь про них - ні слова. Чи таких нема у Чернігові? Ех, був хороший чоловік А.А.Карнабід, який в усьому розбирався!
avatar