реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Як Світанкова стала Розсвітною

Хаос у найменуванні вулиць Чернігова проілюстрував прикладами на "круглому столі" в міській раді заступник голови обласної організації Української народної партії Сергій Соломаха.

Скажімо, в місті вулиця і аж три провулки носять ім'я Ворошилова, а при перекладі вулиця з Богунської стала якогось Богунського. Що за герой? Так само не вдалося з'ясувати на честь кого названі вулиці Балицького (невже ката України -- керівника НКВС?), Лунінців, якогось Михалевича (не на честь же живого директора "Хімволокна"?).

Сергій Соломаха:" 104 назви вулиць присвячені комуністичним діячам, 51 -- діячам російської культури і тільки 48 -- історичним діячам України. А якщо судити по зупинках тролейбусів, то тільки дві вулиці носять імена українських діячів. Зате є зупинка "кінотеатр "Жовтневий", якого давно нема і треба б зупинку називати хіба що "кафе "Айгун". Є вулиця Лєнінградська, хоча такого міста і в Росії нема. Є зупинки "Вєни" та "Електрона". І є дві вулиці Каштанові, дві Поліські, дві Прорізні".

Представники Громадського оргкомітету по відзначенню 20-річчя Незалежності України, які й ініціювали цей "круглий стіл", доповнили інформацію доповідача -- скажімо, Анатолій Шацький висловив протест проти існування вулиці імені Гончарова, єдиним "успіхом" якого було вбивство отамана Галаки. Голова обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка Василь Чепурний зауважив, що місто схоже на післявоєнне -- більшість вулиць у центрі носять імена діячів другої свтіової війни, а місто ж має 1300- літню історію. Невже українцям треба 500 років, щоб іменами їх героїв були названі вулиці в центрі українського міста? Адже і Леся Українка, і Панас Мирний, і Кропивницький, і Грінченко заховані в назвах таких вулиць, що їх важко знайти в ярах та околицях. Навіть Олександр Довженко не удостоївся вулиці в центрі міста, де він знімав фільм. "Повезло" тільки Шевченку, гетьману Полуботку та ще, може, Софії Русовій.

Володимир Ступак, голова обласної організації УНП, повідомив, що Громадський оргкомітет звертатиметься до міської ради про перейменування ряду вулиць Чернігова. А депутат обласної ради Сергій Журман висловив здивування чому на обговоренні такого питання нема жодного керівника міської ради і керівників профільних управлінь стратегічного розвитку, культури та архітектури.
Фото з сайту ПіК




Теги:20-річчя незалежності, Просвіта, Чернігів, УНП, перейменування


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Я согласен, что некоторые улицы надо переименовать – это правильно. Но, припоминается мне, когда переименовали улицу Боевую на Героев Чернобыля, то многие жители этой и соседних улиц, а также района возмущались – почему городское начальство даже не поинтересовалось их мнением. Сейчас, наверно, повторится то же самое. А ведь при настоящей демократии – власть должна спрашивать у народа, что он хочет, а не делать то, что ей самой хочется.
Так будет ли горсовет интересоваться мнением жителей города?
И чьё слово окажется весомее – слово народа cry или постановление горсовета deal ?
avatar