реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Навчання за дуальною системою

За такою новітньою назвою ховається навчання у зв’язці з виробництвом, адже зараз роботодавці скаржаться, що вже не можуть знайти молодих і кваліфікованих слюсарів, токарів, електрозварювальників тощо. Тим паче, що обладнання на новітніх виробництва оновлюється швидше, ніж програми навчання у профтехучилищах. Натомість у країнах Європи дають під час навчання лише базовий рівень, а підвищенням кваліфікації молодих спеціалістів уже займається саме підприємство.

В Чернігові щойно розпочали реалізацію першого пілотного проекту навчання учнів ПТУ за дуальною системою. В урочистій обстановці відкрили спеціально обладнану навчально-виробничу дільницю на чернігівському підприємстві «Сівертекс» (колишня фабрика «Сіверянка»). Тут навчатимуться 30 учнів Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування – майбутні кравці, швачки і конструктори-технологи.

Міський голова Владислав Атрошенко у виступі перед ними виклав своє бачення розвитку легкої промисловості: « Легка промисловість для Чернігова може бути однією з точок зростання. Я зараз бачу це по багатьох підприємствах, у які інвестують суттєві кошти. Історично Чернігів був містом легкої промисловості, тільки на одному «Чексілі» колись працювало близько 8 тисяч чоловік. Але зараз одна з перепон для інвесторів – дефіцит підготовлених кадрів. Вона зумовлена, в тому числі, певною відірваністю галузі професійно-технічної освіти від замовника, того самого інвестора. Тому це прекрасний приклад того, як поєднали зусилля виробниче підприємство і освітній заклад».

Важливо, що підприємство не тільки навчатиме спеціалістів, але й платитиме їм стипендію в розмірі тисячу гривень на місяць. Та ще й отримуватимуть зарплату після двох місяців навчання. Обіяцє підприємство подбати і про житло для тих, хто прийде працювати на виробництво. За дуальною системою навчатимуться 30 учнів. Вони та їх батьки підписали тристоронні договори з училищем та підприємством про те, що після випуску залишаться працювати на цьому підприємстві.
"Голос України"



Теги:Сіверянка, ПТУ, дуалне навчання, Владислав Атрошенко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar