реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Наступ на дитмайданчик

Події на подвір’ї будинку по проспекту Миру, 17 розпочалися, мовби, у пригодницькому кінофільмі. Вже зранку сюди заїхав екскаватор і почав рити котлован. Поряд, на дитячій площадці, спокійно гуляли діти. Мешканці будинків захвилювалися і почали розпитувати у будівельників: «Що тут вони шукають?». Як виявилось будівельна компанія вирішила розпочати спорудження багатоповерхового будинку.
Це вже пізніше на будівельному майданчику була встановлена огорожа. Згодом сюди запросили й археологів. Адже в історичній зоні Чернігова обов’язково, перед початком будівельних робіт, необхідно проводити археологічні дослідження.

Тим часом, мешканці будинків, розташованих поруч з новобудовою, вирішили боротися. Добре, що серед них є досвідчений будівельник Іван Устенко. Тож з його допомогою і розпочалося розслідування. Як виявилося, планується спорудити 8-поверховий будинок з автостоянкою. На першому поверсі будуть офісні приміщення. «Висотка» розміститься на відстані 15 метрів від існуючого будинку. Таким чином, його мешканці отримають між будинками тунель. До того ж, врахуймо й те, що тут стоятимуть авто різноманітних установ. Мешканцям доведеться, очевидно, літати щоб потрапити додому. Буде знищено і дитячий майданчик. Люди вже створили ініціативну групу, направили листи з протестами у міську раду та прокуратуру.

Будівництво «висотки» ведеться в охоронній археологічній зоні. Згадаймо, минулого року депутати міської ради затвердили Генеральний план розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Відповідно згаданого документа на даній території (по проспекту, Миру, 17) обмежена висотна забудова – до 15 метрів. У даному випадку місцеві чиновники (і київські також) надали дозвіл на спорудження 8-поверхового будинку – близько 25 метрів! Рішення з архітектурним заповідником не узгоджувалося.

Місто Чернігів відоме не лише стародавніми соборами, величними монастирями та підземним комплексом печер. Тут зберігся унікальний за своєю цілісністю архітектурно-ландшафтний комплекс, що формувався упродовж тисячоліття і дійшов до наших днів у високому ступені збереженості. Чернігів – єдине місто в Центрально-Східній Європі, що в своєму містобудівному укладі й вигляді зберегло втілення основних засад давньоруського містобудування. Погляньте із стародавнього Валу на Болдині гори: ви побачите архітектурний ансамбль Троїцького монастиря. А з Болдиної гори – шедеври архітектури Валу та Єлецький монастир. У Києві внаслідок необмеженої забудови вже закриті висотними новобудовами давньоруські храми. Столичні будівельники йдуть в наступ і на Чернігів. Невже не зможемо протистояти? Невже всупереч чинному законодавству в охоронній зоні міста (поряд з історичним Валом) буде споруджена 8-и поверхова споруда?

Сергій ЧЕРНЯКОВ, «Чернігів стародавній».




Теги:дитмайданчик, Будівництво, заповідник, Чернігів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar