реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Народний Рух обурений

ЗАЯВА
Політичної Ради НРУ

Тристороння контактна група, представники ОРДЛО підписали в Мінську документи, щодо так званої «формули Штайнмаєра». Передбачається запровадження закону про особливий статус окупованої частини Донбасу після проведення там місцевих виборів, згідно з законодавством України, та підтвердження В ЦІЛОМУ вільного і демократичного проведення їх спостерігачами від ОБСЄ. Документ, фактично, уточнює домовленості керівників України, Німеччини, Франції та Росії відомі як Мінськ-2.

Це рішення української влади ніяк не пов’язує «формулу Штайнмаєра» з вирішенням безпекових питань – таких, як виведення чи роззброєння незаконних збройних формувань (російських та колабораційних), відновлення контролю за кордоном тощо, – які так само передбачені мінськими домовленостями. Тобто, вибори в ОРДЛО відтепер стають пріоритетними порівняно з безпековоми та соціально-гуманітарними питаннями. Отже, недієздатна донедавна «формула» може перетворитися в цілком робочий інструмент зняття санкцій з Росії під багатоголосся так званого «мирного врегулювання», а насправді перетворення розв’язаної Росією війни на внутрішній український конфлікт.
Відповідальність за окупацію Криму та частини Донбасу, знищення людей та інфраструктури знімається з усіх колаборантів, окрім задіяних у тяжких злочинах. Передбачається процедура масової, а не індивідуальної амністії бойовикам. Є ризик повного зняття відповідальності з РФ як агресора та відкриваються перспективи зняття санкцій.

Народний Рух України, як і значна частина світової спільноти, сприймав мінські домовленості як інструмент діалогу та санкцій. Їхня комплексність та нерозривність були запобіжником від маніпулювання або відмови від европейських стандартів та цінностей. Тепер це порушено. Після повернення російської делегації в парламентську асамблею ради Европи не виникає сумніву в тому, що будь-які вибори в ОРДЛО можуть бути визнані европейськими політиками такими, що відповідають стандартам ОБСЄ. Досвід Антанти, яка зрадила Україну 100 років тому, та Мюнхенської змови це історично засвідчує.

Рух впевнений, що зміщення акцентів з демілітаризації та контролю кордону з РФ на проведення виборів в ОРДЛО становить загрозу не лише Україні, а й народам Европи та світу.

Рух обурений тим, що українці дізнаються про офіційне узгодження "формули" не від нашої влади, а з російських ЗМІ.

НРУ вимагає оприлюднити чітку письмову позицію влади щодо деокупації Донбасу та Криму з прописаними "червоними лініями", за які президент та його фракція обіцяють не переходити.

Нагадуємо президенту та його команді про передвиборчу обіцянку «радитися з народом» по важливих питаннях. Хоч Рух і не підтримує ідею референдумів по питанням національної безпеки.

Ми вважаємо, що ставити питання виборів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей можна лише після забезпечення миру та безпеки громадян України на окупованих територіях, відновлення контролю над усім україно-російським кордоном, уточнення державного реєстру виборців, повернення до своїх помешкань біженцям, з яких їх вигнала російська агресія та колабораціоністи або дозвіл ім голосувати за місцем нового проживання. В іншому випадку такий шлях повернення ОРДЛО стане початком розчленування України, порушення її суверенітету та пригноблення українців тепер вже на всій території країни.

Народний Рух впевнений, що українці повернуть окуповані території Криму і східного Донбасу та звільнять своїх співгромадян з-під влади Росії та їхньої місцевої агентури. І ми не можемо дозволити російським окупантам розповсюдити свій вплив, практику катувань, зросійщення та сваволі на ще більшу частину нашої територію нашої держави. Про яке розведення військ може йти мова, коли наших воїнів кожного дня вбивають та калічать?
Народний Рух України, як і раніше, буде займати проукраїнську позицію підтримуватиме опір ультиматумам Кремля та його посіпак-колаборантів з тимчасово окупованих територій України та п’ятої колони у Верховній Раді. Ми готові дати опір будь-яким спробам капітуляції. Тисячі рухівців готові вийти на акції супротиву, якщо наші вимоги не будуть дотримані.

Закликаємо Президента України, народних депутатів України, европейське співтовариство не допустити реалізації вкрай небезпечного для України і світу сценарію поступок і потурання російському агресору.

Звертаємося до світового українства про консолідацію перед загрозою гібридної окупації усієї території України внаслідок поширення проросійського реваншу.

Звертаємося до Народних депутатів України - саме Вам визначати, яким буде законодавче забезпечення цього процесу.

Не зрадьте свій народ!
Не зрадьте пам’ять мільйонів українців, які сотні років складають голови за нашу Незалежність!
Не зрадьте нашому майбутньому!



Теги:Кучма, формула Штайнмаєра, капітуляція, перемога Зеленського, Народний Рух


Читайте також



Коментарі (0)
avatar