реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Найвагоміші події року: погляд експертів

17 лютого 2010 року в прес-клубі “Чиста політика” відбулася презентація звіту за результатами соціологічного експертного опитування «ЧЕРНІГІВЩИНА ЕКСПЕРТНА 2009». Президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень Геннадій Максак та віце-президент Юрій Вдовенко окреслили узагальнені результати експертного опитування. Висновки було зроблено у декількох аспектах розвитку Чернігівщини.
І. Суспільно-політична ситуація на Чернігівщині
За підсумками 2009 року експерти відзначили зростання впливовості всіх аналізованих суб’єктів на формування суспільної думки в Чернігівській області. Серед центральних органів влади, за оцінками експертів, найбільш відчутний вплив на формування суспільної думки в Чернігівській області справляв Кабінет Міністрів України.
Експерти майже одностайно дали негативну оцінку змінам в економіці регіону. Промисловий та фінансовий сектори зазнали найбільш руйнівного впливу кризи, найбільша частка позитивних змін зафіксована в агропромисловому комплексі.
В оцінці прозорості прийняття рішень місцевою владою переважають негативні експертні оцінки.
Найбільш яскравою подією 2009 року, пов’язаною з діяльність органів влади та місцевого самоврядування, експерти назвали проект Чернігівської міськради „728” та відкриття пам’ятника І.Мазепі.

ІІ. Розвиток громадського сектору в регіоні
2009 рік характеризувався значним зростанням рівня впливовості громадських організацій на Чернігівщині.
На думку експертів, найбільш ефективно громадські організації справлялися із такими завданнями, як контроль громадськості за діями влади, захист інтересів окремих груп населення та сприяння розбудові демократичного суспільства. Найбільше критичних оцінок експертів отримали такі напрями роботи, як боротьба за громадянські права та соціальну справедливість.
Найбільшу увагу опитаних привернув проект громадської організації ”Громадська думка” з медичного обстеження мешканців міста.

ІІІ. Розвиток регіонального інформаційного простору
Загальний рейтинг популярності засобів масової інформації 2009 року повністю повторив результати опитування 2008 року. І на рівні міста, і на рівні області найбільш популярними серед експертів залишаються: інформаційні видання в мережі Інтернет; місцеві газети; місцеві телеканали; місцеве радіо.
На думку експертів, стабільно високим залишається рівень залежності місцевих засобів масової інформації від власників, місцевих органів влади та бізнес-структур. Найменш залежні регіональні засоби масової інформації від громадських організацій. Впливовість політичних партій зазвичай підвищується в період виборчих кампаній.

ІV. Діяльність політичних партій
Переважна більшість експертів схильні оцінювати впливовість місцевих осередків політичних партій як незначну. Поступове скорочення їх впливовості спостерігається з 2006 року. Традиційно експерти відзначили, що місцеві осередки політичних партій здійснювали відчутний вплив на органи місцевого самоврядування, місцеві органи виконавчої влади та засоби масової інформації. Найменш залежними від політичних партій були громадські організації.
У 2009 році більшість подій політичного характеру, що привернули увагу експертів, були пов’язані із президентською виборчою кампанією. На рівні області відбувається процес концентрації впливу двох політичних сил (Блок Юлії Тимошенко та Партія регіонів).






Коментарі (0)
avatar