реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Найспекотніше півріччя

Перше півріччя 2010 року було найспекотнішим за весь період від початку систематичних вимірювань температури повітря. Про це повідомило американське відомство досліджень океанів та атмосфери (NOAA).

Середня температура у всьому світі упродовж перших шести місяців цього року становила 12,2 градуси за шкалою Цельсія. Рекордним підвищенням температури відзначився червень.

Рекордний червень

За даними американських науковців, цьогорічний червень був найспекотнішим у всьому світі, починаючи з 1880 року. Середня температура повітря у всіх точках земної кулі становила 16,2 градуси за Цельсієм. Натомість упродовж усього 20-го століття середня червнева температура на Землі становила 15,5 градусів.

Так само рекордно спекотним учені визнали і період з квітня до червня 2010 року. Цей проміжок часу теж відзначився найбільшою спекою за весь час існування систематичних метеорологічних спостережень. Особливо спекотно було на Сході США, у Перу, у країгнах Центральної та Східної Азії. Натомість у Північній Європі, на півдні Китаю і на північному заході США було холодніше, ніж зазвичай.

Льодовики тануть

Науковці також зафіксували найнижчий показник обсягів льоду в Арктиці. У червні площа арктичних льодовиків становила 10,9 мільйонів квадратних кілометрів. Це – найменший рівень з часів початку регулярних вимірювань, тобто з 1979 року. Цей показник є на понад 10 з половиною відсотків меншим, ніж середній показник за період з 1979 до 2000 року.

Наталя Неділько / Євген Тейзе, сайт радіо Дойче Велле




Теги:рекорди, Екологія, спека, льодовики, клімат


Читайте також



Коментарі (0)
avatar