реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Найгірша американська промова

Сьогодні маємо ювілей – 30 років тому президент Джордж Буш-старший виголосив у Верховній Раді України промову проти української незалежності. Яку американці згодом назвали «найгіршою промовою, коли-небудь виголошеною американським високопосадовцем».

Chicken Kyiv speech – так її охрестили американські жартівники.

Перед тим президент Буш гостював у президента СРСР Горбачова і пообіцяв йому протидіяти розпаду Радянського Союзу. Тому про ідею української незалежності він висловився як про «суїцидальний націоналізм».

Більшість у Верховній Раді становили комуністи – вони аплодували промові стоячи. А депутати-демократи не спромоглися на гучний протест у залі – лише потім давали негативні коментарі.

Автором промови була Кондоліза Райс, котра згодом стала Держсекретарем в адміністрації президента Обами. Добре пам’ятаємо їхню недолугу зовнішню політику стосовно Росії – США проігнорували напад Росії на Грузію і анексію території у 2008 році. А згодом у 2014 році так само проігнорували анексію Росією Криму і напад на Україну.
Через 19 днів після промови президента Буша стався путч у Москві – спроба державного перевороту силами радикальних комуністів. А 24 серпня Верховна Рада проголосувала за незалежність України.

Президент Буш-старший у своїй позиції проти української незалежності не був самотнім. Роком раніше в подібному тоні висловилася Маргарет Тетчер.

Коли я в ті часи розмовляв з німцями, французами чи британцями то вони всі обурювалися ідеєю незалежності України. Лише датчани і голландці нас розуміли – вони також мали «старшого брата», але не такого дикого і злочинного як ми.

Уроки історії вчать, що треба розраховувати лише на себе і свою зброю.
Наша сила – в нас самих!

Богдан ПАНКЕВИЧ



Теги:Українат - США, Джордж Буш, Богдан Панкевич, Незалежність, Маргарет Тетчер


Читайте також



Коментарі (0)
avatar